Harghita: O parte din cascada mezotermală din Toplița s-a prăbușit peste un drum

Harghita: O parte din cascada mezotermală din Toplița s-a prăbușit peste un drum

O parte din cascada mezotermală din Toplița, care este rezervație de interes național, s-a prăbușit peste un drum de acces către un sat, din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț.

Primarul municipiului Toplița, Stelu Platon, a declarat pentru AGERPRES că în cursul zilei de luni s-au dislocat circa 100 metri cubi de rocă calcaroasă din cascada mezotermală și s-a blocat drumul de acces spre satul Zăpode, limitrof municipiului, pe o distanță de 50 metri. Incidentul nu a provocat victime, dar a deteriorat foarte mult aspectul monumentului natural.

'Este un versant și apa vine din zona stațiunii Banffy și deversează peste acest versant. În timp, depunerile calcaroase au creat o formațiune geologică foarte frumosă, estetică, spectaculoasă, natura știe să lucreze, e adevărat că are nevoie de mult timp. Din păcate, aspectul estetic s-a dus pe apa sâmbetei, dar apele mezotermalele deversează în continuare peste acest versant, prin acea cascadă, numai că s-a deteriorat foarte tare situl în sine, aspectul', a declarat Stelu Platon.

Acesta a spus că fenomenul este unul natural și este explicabil, ținând cont de depunerile de roci calcaroase nu sunt 'stabilizate', iar în ultimele zile au fost diferențe foarte mari de mari de temperatură care au provocat prăbușirea unei părți din versant. Stelu Platon a explicat că această cascadă îngheață foarte rar, dar un astfel de fenomen a avut loc zilele trecute, când mercurul termometrelor a arătat minus 29 de grade, după care s-a încălzit și chiar s-au înregistrat precipitații sub formă de ploaie.

'Apa când pleacă din izvoare are 26 grade, se mai răcește când ajunge în cascadă dar foarte, foarte rar se întâmplă să înghețe. Ei bine, anul acesta a înghețat și cred că și acesta este unul din motivele pentru care s-a ajuns la această situație', a spus primarul din Toplița

Primarul municipiului a ținut să adauge că există pericolul ca și alte bucăți din versant să se prăbușească.

'Partea proastă este că acest pericol încă persistă, pentru că există porțiuni foarte mari din acest versant peste care se scurg apele mezotermale, care se găsesc în aceeași situație. Se vede cu ochiul liber că există fisuri, așa încât pericolul nu este înlăturat în totalitate. (...) Sunt două aspecte clare: de siguranță, pentru că pericolul nu a fost înlăturat, existând prin această alunecare de teren și în al doilea rând vorbim și de un monument al naturii care era foarte frumos', a punctat Stelu Platon.

Potrivit primarului din Toplița, se va căuta o soluție împreună cu specialiștii de protecția mediului pentru un eventual proiect de consolidare.

Potrivit directorului Agenției de Protecție a Mediului Harghita, Domokos Laszlo, fenomenul este unul natural, de eroziune și se vor căuta soluții împreună cu autoritățile locale privind protecția cascadei, întrucât Agenția nu are fonduri pentru consolidare.

O echipă de comisari de mediu și specialiști în protecția mediului urmează să se deplaseze la fața locului, pentru a dispune măsurile care se impun.

Între timp, autoritățile locale au luat măsuri pentru degajarea drumului local afectat de alunecarea de teren.

Cascada cu apă mezotermală de la Toplița, declarată rezervație de interes național în anul 2000, se întinde pe o suprafață de 0,50 hectare. Aceasta reprezintă o cădere de apă termală, cu temperatură cuprinsă între 26-28 grade, cu un conținut ridicat de carbonat de calciu, care își schimbă în permanență aspectul datorită depunerii de travertin, fapt care o face foarte spectaculoasă.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...