Hemiplegiile și hemiparezele au devenit diagnostice care permit încadrarea în grad de handicap

Hemiplegiile și hemiparezele au devenit diagnostice care permit încadrarea în grad de handicap

Ministrul Muncii și ministrul Sănătății au semnat ieri, 13 mai 2014, un ordin comun de modificare a criteriilor de încadrare în grad de handicap, conform acestei modificări hemiplegiile (paralizii care afecteaza o jumătate - stânga sau dreapta - a corpului ) și hemiparezele (hemipareza este o reducere a forței musculare într-o jumătate a corpului, cauzată de lezarea neuronului motor central) devenind diagnostice pe baza cărora se poate obține încadrarea în grad de handicap. Anterior acestei modificări, pacienții care au suferit un accident vascular cerebral puteau fi încadrați în grad de handicap doar dacă deficitele motorii erau severe: paraparezele / paraplegiile, tetraparezele / tetraplegiile,monoparezele/monoplegiile.
„Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.
Inițierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus pentru că persoanele care au suferit astfel de afecțiuni cu limitări ale autonomiei personale NU au beneficiat până la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap”, se menționează în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Sănătății.
Dacă momentul ales pentru modificarea criteriilor are sau nu legătură cu faptul că politicienii sunt în campanie electorală rămâne în discuție. Cert este că încadrarea în grad de handicap aduce cu sine o serie de drepturi, iar accidentele vasculare cerebrale sunt în top 3 al afecțiunilor de care suferă românii. Pacientul, în funcție de gradul de handicap, poate beneficia inclusiv de îngrijitor personal. Acesta poate figura ca angajat în schema de personal a autorității publice locale, sau poate primi o indemnizație pentru îngrijirea bolnavului. În 2011, în programul de reducere a cheltuielilor publice, în toată țara s-au operat masiv reduceri ale schemelor de personal, vizați fiind tocmai însoțitorii persoanelor cu handicap, care, de atunci, nu mai primesc salariu, ci o indemnizație. Sute de primării din toată țara înregistrează însă restanțe considerabile la plata drepturilor îngrijitorilor.


populare
astăzi

1 ALERTĂ PSD încearcă să „betoneze” sinecurile „păsărelelor” de partid?

2 Uite unul dintre motivele pentru care PSD se prăbușește în sondaje!

3 Încă o dovadă că lucrurile au luat-o razna în Ro / Conducerea CEC, răsfățată cu salarii imense de până la 27.000 de euro lunar!

4 La 52 de ani, Sofia Vergara pozează topless în Ibiza și i-a sucit mințile unui cuceritor din sportul mondial

5 În premieră, PSD pierde controlul CCR după 33 de ani