Hunedoara: Ultima tonă de cărbune a fost extrasă din Mina Petrila

Ultima tonă de cărbune extras din Mina Petrila a fost adusă vineri la suprafață cu un vagonet folosit de mineri pentru transportul huilei, momentul desfășurându-se în prezența a zeci de mineri și a unei fanfare care a cântat 'Imnul Minerilor'.

Pe vagonetul încărcat cu bulgări de cărbune era scris 'Ultima tonă de cărbune—Mina Petrila 30.10.2015', cei prezenți exprimându-și regretul pentru faptul că activitatea exploatării s-a oprit.

'Toți cei care am lucrat în minerit asistăm la un moment trist al Văii Jiului, închiderea Minei Petrila. Este un eveniment care ne va marca toată viața pe cei care am lucrat în minerit, pe cei care lucrează acum, pe pensionari și pe familiile lor', a declarat directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel.

Acesta a arătat că Mina Petrila este un 'punct de referință' în mineritul Văii Jiului și de aceea a ținut ca momentul închiderii exploatării să fie marcat de către cei care au muncit acolo.

La rândul său, președintele sindicatului de la Mina Petrila, Cătălin Cenușe, a afirmat că închiderea exploatării este un 'moment de tristețe' mai ales că muncește aici de 23 de ani.

'Nu mă așteptam să se întâmple lucrul acesta. Dar trebuie să trecem peste asta și să mergem mai departe. Este un moment trist pe care nu m-am gândit că-l voi trăi vreodată. (...) Am ajuns să punem cruce unei mine care mai putea trăi', a spus Cenușe.

Alături de minele Paroșeni și Uricani, exploatarea de la Petrila face parte din cadrul SNIMVJ, companie ce reunește minele considerate neviabile din Valea Jiului. Cele trei exploatări de huilă au intrat pe un program de închidere aprobat de Comisia Europeană și vor trebui închise până în anul 2018.

Mina Petrila a fost înființată în urmă cu 156 de ani și este considerată ca fiind cea mai adâncă din Europa, cu galerii săpate la 1.100 de metri sub pământ. AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

2 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

3 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Poluare masivă în București miercuri dimineață / Ard fecalele de la o fostă fermă de porci dintre Periș și Ostra…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde