ÎCCJ: Cererea DNA de redeschidere a unui dosar pe numele foștilor miniștri Athanasiu și Andronescu, amânată pentru 8 septembrie

ÎCCJ: Cererea DNA de redeschidere a unui dosar pe numele foștilor miniștri Athanasiu și Andronescu, amânată pentru 8 septembrie

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat, joi, pentru 8 septembrie judecarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul unui dosar pe numele foștilor miniștri Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu. Motivul amânării a fost nepublicarea unei decizii a CCR legate de citarea părților în cadrul acestei proceduri.

La ieșirea din sediul ÎCCJ, Alexandru Athanasiu a declarat că nu există motive pentru reluarea cercetărilor.

"Nu există niciun motiv să se reia această anchetă. (...) Eu vreau să termin coșmarul ăsta de un an. Nu vreau să pozez în victimă, că sunt hărțuit, cum vă spun unii, politic, suntem înnebuniți, mă lucrează adversarul meu politic. (...) Nu mă lucrează niciun adversar politic", a susținut Athanasiu.

La rândul său, Ecaterina Andronescu a afirmat că este neplăcută "această hărțuire". "Este foarte neplăcută aceasta hărțuire. Așa o consider. (...) Sunt un om corect, cinstit toată viața mea, asta am făcut și mi se pare că plătesc un lucru pe care nu-l pot înțelege", a spus Andronescu.

Procurorii DNA au solicitat judecătorilor să confirme redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care sunt vizați Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu, pentru abuz în serviciu și achiziții publice făcute în timpul mandatelor de ministru al Educației.

Potrivit site-ului ÎCCJ, cererea DNA a fost depusă pe 22 iunie, are ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală (art.335. alin.4 NCPP)", iar primul termen acordat a fost 23 iunie, când cauza a fost amânată pentru 27 august.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că faptele din acest dosar sunt similiare cu cele reținute în dosarul Microsoft, în care Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu au fost deja puși sub acuzare.

Ancheta în acest dosar ar fi fost închisă în urmă cu câțiva ani, însă, între timp, au apărut noi date.

În dosarul Microsoft, Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației în perioada 2003 — 2005, este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului SIE și, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licențierea Microsoft și ar fi inițiat și avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Faptele sale au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziției de servicii și produse la prețuri peste valoarea de piață: licențe cu circa 30 — 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleași produse sau produse similare de pe piață.

De asemenea, Ecaterina Andronescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, după ce, în perioada 2001 — 2009, ar fi pretins și primit de la firma Siveco și firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul Educației. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…