Inscop: Majoritatea românilor sprijină inițiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat

Inscop: Majoritatea românilor sprijină inițiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat

Majoritatea românilor sprijină inițiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat, ar susține orice acțiune a armatei române în eventualitatea unui război și percep SUA drept principalul sprijin în cazul unei agresiuni, relevă un sondaj realizat de Inscop.

În egală măsură, trebuie remarcat că puțin peste jumătate dintre cei intervievați se declară îngrijorați de posibilitatea unor atentate teroriste care să afecteze România, potrivit Barometrului INSCOP-ADEVĂRUL remis joi AGERPRES.

79,4% dintre români au o părere bună despre inițiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat, 15,1% o părere proastă, 55,8% dintre ei percep pozitiv măsura SUA de a trimite soldați și armament greu la granița NATO (inclusiv în România), 28,4% percep negativ această măsură, în timp ce 15,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Potrivit sondajului, 66,8% dintre respondenți declară că, în cazul implicării României într-un conflict militar, ar susține orice acțiune a armatei, 21,2% nu ar face acest lucru, iar 11,9% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund.

De asemenea, 64,6% dintre persoanele intervievate consideră că, în cazul în care un stat membru NATO e atacat, România trebuie să ajute acea țară prin toate mijloacele civile și militare, 20,3% nu sunt de acord cu acest lucru, în timp ce 15,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

La o întrebare deschisă, 54,5% dintre români indică spontan SUA drept statul care ne-ar ajuta sigur într-un eventual conflict militar, 13,8% Germania, 7,1% Franța, 2,4% Anglia, 2,9% alte state din NATO, 1,7% alte state non membre NATO. 4,5% dintre români consideră că niciun stat nu ar ajuta cu adevărat România în timpul unui conflict militar, în timp ce procentul nonrăspunsurilor este de 13%, indică cercetarea Inscop.

79,6% dintre respondenți au auzit despre atentatele recente ale Statului Islamic din Tunisia, Siria și Franța, în timp ce 17,5% nu au auzit despre aceste evenimente.

Sondajul relevă că 52,8% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați că atentate teroriste ar putea avea loc și în România, iar 43,3% se declară puțin sau deloc îngrijorați de această perspectivă.

"Barometrul INSCOP — ADEVARUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9 — 14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale