Ioan Nichitoi, fostul şef al Poliţiei Fălticeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual

Ioan Nichitoi, fostul şef al Poliţiei Fălticeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual

Despre dosarul vizând infracţiuni de corupţie săvârşite de Ioan Nichitoi, Obiectiv de Suceava a relatat în premieră [i in exclusivitate încă din luna ianuarie a acestui an. Nichitoi l-a favorizat pe un afacerist local – patronul Vasile Savu de la firma Parisienne a la Vys. Acesta a fost surprins beat la volan de un subofiţer de poliţie care a luat un perdaf straşnic de la Nichitoi pentru că a avut curajul să îl agaţe în trafic pe Savu. Un geam termopan - cadou primit de la firma Trionec SRL de poliţia fălticeneană, fără acte, îl incriminează o dată în plus pe fostul şef Ioan Nichitoi . De ieri, comisarul şef a căzut din fruntea unei poliţii municipale, în cea de ofiţer fără atribuţii la Poliţia de ordine publică Suceava


Un termopan montat nelegal la Poliţia Fălticeni, încă o codiţă în dosarul lui Ioan Nichitoi
Dosarul în care fostul şef al Poliţiei Fălticeni, Ioan Nichitoi a fost trimis în judecată, dosarul urmând a fi preluat de Tribunalul Suceava vizează şi o altă prezumptivă infracţiune a acestuia: “Într-un alt context, la data de 20.12.2013, inculpatul Nichitoi Ioan a întocmit înscrisul intitulat „Raport de necesitate privind oportunitatea sponsorizării” , înregistrat la IPJ Suceava la 23.12.2013. Înscris avea un caracter fals şi a fost întocmit în condiţiile în care obiectul presupusei propuneri de sponsorizare fusese deja predat către Poliţia mun. Fălticeni la data de 10.12.2013”, se arată în comunicatul de presă al DNA. Este vorba despre un raport de necesitate prinvind oportunitatea unei sponsorizări oferite de SC Trionec SRL din Fălticeni care a instalat o fereastră termopan la sediul poliţiei municipale Fălticeni la începutul lunii decembrie a anului trecut iar în mod fals, mica afacere a fost comunicată IPJ Suceava tardiv.
Incercând să protejeze un afacerist local, Ioan Nichitoi, ofiţer de poliţie cu prea multă personalitate, şi-a săpat singur groapa
Prin luna februarie a acestui an arătam că suspiciunile legate de faptul că şeful Poliţiei Fălticeni, comisarul şef Ioan Nichitoi nu ar fi străin de unele fapte de corupţie, par să se confirme. Asta după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au decis atunci disjungerea dosarul în care era cercetat modul în care patronul fălticenean Vasile Savu de la firma Parisienne a la Vys a încercat să scape de consecinţe penale, după ce a lovit cu automobilul propriu alte maşini şi s-a făcut nevăzut, existând suspiciunea că era în stare de ebrietate, o parte din informaţiile rezultate din investigaiile efectuate fiind transmise către Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Procurorii DNA suceveni au confirmat primirea acestei sesizări de la parchetul Tribunalului, precizând că cercetările se află abia la început.
Obiectiv de Suceava a arătat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au deschis o acţiune penală împotriva şefului Poliţiei municipiului Fălticeni, comisar şef Ioan Nichitoi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Cazul, cercetat acum şi de căte procurorii DNA care vor verifica comiterea unor infracţiuni de corupţie în această speţă a avut ca punct de plecare o plângere penală, însoţită de o înregistrare audio, formulată de un agent de circulaţie de la poliţia fălticeneană.
Totul a început în luna noiembrie a anului trecut. Intr-una din zile, agentul Liuţă de la biroul rutier al Poliţiei Fălticeni a fost chemat să constate un eveniment rutier al cărui promotor ar fi fost Vasile Savu, patronul firmei Parisienne a la Vys din Fântâna Mare. Maşina acestuia a avariat alte două autovehicule după care a intrat în curtea firmei. Când agentul de poliţie a ajuns la faţa locului pentru a face constatarea evenimentului, a ieşit afară soţia lui Savu, care a declarat că ea se afla la volanul automobilului care a produs incidental rutier. Asta deşi toţi martorii au susţinut că Vasile Savu conducea maşina. Agentul rutier a insistat, cerând ca acesta din urmă să vină la spital, să i se preleveze probe de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei. Savu nu numai că a refuzat dar l-a şi admonestat pe poliţistul Liuţă. In scurtă vreme, agentul a fost chemat la ordin de către şeful poliţiei fălticenene, comisarul şef Ioan Nichitoi, care i-a tras un perdaf straşnic, ameninţându-l şi cerându-i să distrugă actele de constatare ale evenimentului rutier, explicând că patronul Savu este prietenul său. Agentul Liuţă a avut însă prezenţa de spirit să înregistreze discuţia cu superiorul său, derulată pe parcursul a circa 20 de minute. Cu înregistrarea făcută s-a prezentat la un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a decis că acest caz este de resortul unei structuri de parchet superioare şi în consecinţă l-a transmis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Chemat la audieri, Vasile Savu a recunoscut că este în relaţii bune cu şeful poliţiei fălticenene, căruia i-ar fi oferit în timp, diverse atenţii. Pe acest fond, s-a luat decizia de disjugere a cazului, procurorii Serviciului Teritorial Suceava a DNA urmând să verifice dacă pot fi dovedite eventuale fapte de corupţie în această speţă. Am mai arătat că verificările se fac din acest punct de vedere şi în condiţiile în care ar exista suspiciuni legate de faptul că Vasile Savu nu ar fi singurul patron din Fălticeni care a oferit atenţii conducerii poliţiei din localitate.
Din fruntea unei poliţii municipale, ofiţer fără atribuţii la Ordine Publică
Obiectiv de Suceava a mai informat cititorii despre faptul că Ioan Nichitoi, nu a avut viaţă bună cu poliţiştii fălticeneni încă din primele zile în care le-a fost desemnat ca şef, acum doi ani.
Ajuns la conducerea Poliţei fălticenene după ce aspirase la cea a Inspectoratului de Poliţie Judeţean dar a fost în cele din urmă tras pe line moartă la Poliţia rurală, comisarul şef Ioan Nichitoi a fost reclamat chiar din primele zile de la preluarea noii slujbe, pentru modul în care înţelegea să se comporte cu subordonaţii. In numele “absenţei rezultatelor”, aceştia erau jigniţi, înjuraţi şi, desigur, ameninţaţi că vor fi daţi afară ori, în cel mai bun caz, vor fi trimişi să profeseze unde a dus mutul iapa. De aceea, în primăvara anului 2012, la conducerea IPJ Suceava a ajuns un raport întocmit de un poliţist fălticenean susţinut de alţi zece colegi ai săi, care semnala comportamentul comisarului şef Nichitoi. In urma anchetei demarate la ordinul şefului de atunci al IPJ, Ioan Nicuşor Todiruţ, aspectele semnalate au fost în parte confirmate iar Ioan Nichitoi s-a ales cu un avertisment. Această sancţiune minimă nu a avut darul de a-i potoli efuziunile vocale ofiţerului de poliţie, astfel încât, în scurtă vreme, la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a ajuns un nou raport în care erau semnalate aceleaşi deraieri de la limbajul urban ale comisarului şef Nichitoi. Pentru că nu a fost semnată, scrisoarea adresată conducerii Poliţiei Române a rămas atunci fără răspuns.
Comisarul şef Viorel Onea, cel care asigură în această perioadă comanda IPJ Suceava a declarat ieri după amiază că, după ce a fost comunicată de către DNA decizia de trimitere în judecată a comisarului şef Ioan Nichitoi, acesta a rămas fără funcţia de şef al Poliţiei Fălticeni, fiind pus la dispoziţia IPJ iar conform ordinului semnat ieri, vineri, începând din aceeaşi zi, Ioan Nichitoi va ocupa o funcţie de execuţie în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Suceava. (Neculai ROSCA)

obiectivdesuceava.ro
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren