Iohannis a transmis Parlamentului Strategia Națională de Apărare și solicită să se adreseze Legislativului pe 22 iunie

Iohannis a transmis Parlamentului Strategia Națională de Apărare și solicită să se adreseze Legislativului pe 22 iunie

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului Strategia Națională de Apărare a Țării, informează Administrația Prezidențială. Totodată, șeful statului le-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în conformitate cu prevederile art. 88 din Constituția României, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Națională de Apărare a României pe 22 iunie, începând cu ora 17,00.

Pe 9 februarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în plenul Legislativului că, în decursul acestei sesiuni parlamentare, va prezenta Strategia Națională de Apărare.

Pe 17 februarie, șeful statului a inițiat procesul de consultări interinstituționale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare, de care se ocupau fostul consilier prezidențial George Scutaru și consilierul de stat Sebastian Huluban. Ulterior, atribuțiile au fost preluate de consilierul prezidențial Ion Oprișor.

Pe 8 iunie, șeful statului a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Pe 10 iunie, CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării "O Românie puternică în Europa și în lume" către Parlament pentru a fi adoptată, una dintre principalele noutăți ale acestui document fiind, potrivit președintelui Iohannis, conceptul de securitate extinsă.

"Am gândit această strategie ca pe un document integrator, care oferă o viziune și o direcție în materie de securitate națională. Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa și în lume, asta însemnând pentru mine cel puțin trei lucruri: un stat care își apără cetățenii, oriunde s-ar afla ei, o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale, care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe educație și pe sănătate și, în al treilea rând, un stat care contribuie la menținerea securității colective alături de partenerii lui și la promovarea democrației și libertății", a spus șeful statului.

El a indicat că acestea presupun continuitate în angajamente și predictibilitate în acțiuni. "Continuitatea și predictibilitatea ne fac o țară credibilă și o resursă de încredere într-o regiune foarte complicată", afirmat Iohannis.

Șeful statului a arătat că Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe și de securitate.

"Una dintre principalele noutăți aduse de această strategie este conceptul de 'securitate națională extinsă'. Securitatea națională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care țin de ordine publică, economie, infrastructură, educație, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au un impact asupra securității naționale", a spus Iohannis.

Pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare au fost consultate comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, ai instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

Strategia Națională de Apărare trebuie înaintată Parlamentului în termen de șase luni de la învestirea în funcție a președintelui, care a avut loc pe 21 decembrie 2014.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia