Iohannis, în Polonia: După ani de dezamăgiri vom construi o Românie din care să nu mai plecăm

 Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Varșovia, că după ani de "dezamăgiri și nereușite" se va putea construi o Românie din care cetățenii săi să nu mai fie tentați să plece.

"După ani de dezamăgiri și nereușite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim — un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentați să plecăm și la care dumneavoastră vă veți putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi și sacrificii ar cere, vom reuși, cu viziune, calm și răbdare, să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituții și în statul de drept, toleranță, respectul pentru muncă, educație, cultură. Această reconstrucție a început deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arăta politica românească și de reformare a instituțiilor politice. Fără îndoială, la acest capitol un aspect esențial îl reprezintă asigurarea condițiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora", a declarat Iohannis, în discursul susținut la Ambasada României din Varșovia.

El a arătat că dorește să afle problemele cu care se confruntă românii care locuiesc în afara țării. "Intenția mea este ca, peste tot pe unde merg, să întâlnesc cât mai mulți dintre concetățenii noștri, care trăiesc și muncesc departe de casă. Ca președinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult și să le spun că îi respect și îi prețuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să știu care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile de români din diaspora. Și îmi doresc ca, în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spațiu mai sigur și mai multe oportunități pentru toți", a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că prezența lui reprezintă o componentă esențială a politicii externe pe care și-a asumat-o, respectiv o politică transparentă și eficientă, apropiată de cetățenii români, oriunde trăiesc aceștia.

"Vreau ca toți românii să fie bine reprezentați peste hotare, iar între autorități și cetățeni să existe o relație bazată pe respect. Este rolul autorităților să se asigure că drepturile și libertățile românilor, ca cetățeni europeni, sunt protejate, dar și să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecați, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenței la o națiune și identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment și să vă susținem în afirmarea propriei identități spirituale și culturale, în păstrarea tradițiilor proprii", a adăugat șeful statului.

În final, președintele Iohannis le-a mulțumit românilor din Polonia, transmițându-le că sunt "adevărați emisari ai României".

"Prin ceea ce faceți zi de zi, prin muncă, profesionalismul și devotamentul cu care vă desfășurați activitatea aici, contribuiți din plin la construcția renumelui țării noastre, iar pentru acest lucru vă suntem recunoscători", a conchis Iohannis.

La ambasada României în Polonia au fost prezenți aproximativ 80 de reprezentanți ai comunității de români din această țară. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

5 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade