Iohannis: România va aloca 300.000 de euro în următorii trei ani pentru programul alimentar privind refugiații

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că România va aloca 300.000 de euro pentru următorii trei ani pentru programul alimentar mondial privind refugiații. "Este evident că dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migrației trebuie să mergem la cauzele acestui fenomen, adică în zonele de criză, de exemplu, dar nu singura, zona Siria, și trebuie să încercăm să intervenim acolo pentru a termina conflictul și pentru a reinstaura pacea în zonă. Acest lucru este destul de dificil, UE singură cu certitudine nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la acest lucru", a spus șeful statului după reuniunea Consiliului European Extraordinar.

El a subliniat că trebuie acordată atenție zonelor sigure din jurul zonei de criză, dând exemplul țărilor precum Iordania, Liban, Turcia.

"Orice sprijin dat acestor țări dă un rezultat mult mai consistent și mai rapid, decât un sprijin acordat refugiaților care au ajuns deja până în Europa. În acest context a fost reluată rugămintea din partea Înaltului reprezentant și președinției Consiliului de a veni cu un ajutor substanțial pentru programul alimentar mondial care se ocupă de refugiații care se află în aceste tabere care înconjoară zonele de conflict. România a decis să aloce 300.000 de euro pentru următorii trei ani. Această sumă reprezintă un multiplu al sumei care a fost alocată până acum de România pentru acest scop", a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că frontiera externă a UE trebuie întărită, arătând că va fi nevoie și de acțiuni coordonate ale UE nu numai ale statelor membre.

"Este nevoie să combatem acele rețele care se ocupă cu refugiații ce vor să treacă dintr-o țară în alta", a adăugat Iohannis.

În ceea ce privește centrele în care pot sta refugiații, el a propus ca acestea să devină centre europene motivând că problema imigranților nu este una națională, ci una europeană. Iohannis a arătat că această propunere a fost foarte bine primită de mai mulți participanți la această reuniune.

De asemenea, el a indicat că a solicitat un concept integrat pentru a putea aborda întregul mecanism referitor la refugiați de la sursă până la țara unde ajung aceștia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză