Iohannis: Schengen, Ucraina, Republica Moldova - printre temele de discuție cu oficialii de la Berlin

Iohannis: Schengen, Ucraina, Republica Moldova - printre temele de discuție cu oficialii de la Berlin

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de plecarea către Berlin, că în discuțiile cu liderii politici germani va aborda subiectul aderării României la Spațiul Schengen, dar și alte teme precum situația din Ucraina sau perspectiva europeană a Republicii Moldova.

"Vom aborda, desigur, inclusiv subiectul perspectivei aderării României la Spațiul Schengen și, în plan mai general, cel al nevoii consolidării securității Uniunii Europene și al cetățenilor săi. Vom discuta cu siguranță și despre evoluțiile în materie de securitate de pe continentul nostru și, sigur, în mod special despre situația din Ucraina. De un interes pentru noi este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova și a țărilor din Balcanii de Vest", a spus Iohannis, la Aeroportul "Henri Coandă".

El a adăugat că va menționa în discuțiile pe care le va avea la Berlin și "rolul crescând" al comunităților germane din România și al comunităților române din Germania "ca puncte de legătură și factor de consolidare al cooperării româno-germane".

Șeful statului a afirmat că relațiile de cooperare cu Germania au pentru România o importanță strategică, iar aprofundarea cooperării dintre cele două țări, precum și extinderea domeniilor de colaborare reprezintă o prioritate.

"Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relațiilor bilaterale ce include și o susținere reciprocă pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, în plan regional și internațional. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală și în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca și Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susținător al aprofundării integrării europene și al consolidării Uniunii Europene, ca proiect politic. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda UE", a declarat președintele.

Președintele Iohannis va avea la Berlin convorbiri cu omologul său Joachim Gauck, cu cancelarul Angela Merkel și cu președintele Bundestag, prof. dr. Norbert Lammert. De asemenea, șeful statului se va întâlni cu conducerea Forumului Germano-Român și cu reprezentanți ai comunității românești din Germania.

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului fac parte și consilierii prezidențiali Leonard Orban, Lazăr Comănescu, Dan Mihalache, George Scutaru, Sergiu Nistor și Paul Jurgen Porr — președintele Forumului Democrat al Germanilor din România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…