Membru CSM: În 20 de ani, românii au făcut 30.000 plângeri la CEDO. Au fost 930 hotărâri de condamnare

Membru CSM: În 20 de ani, românii au făcut 30.000 plângeri la CEDO. Au fost 930 hotărâri de condamnare

Cetăţenii români au formulat, în 20 de ani, 30.000 de plângeri la CEDO, fiind date 930 hotărâri de condamnare, adică 3% dintre acestea, iar reclamaţiile se refereau şi la interceptări telefonice, dreptul de proprietate, la detenţie, a precizat, joi, judecătorul Mona-Lisa Neagoe, membru CSM, citată de Mediafax.

Membru CSM: În 20 de ani, românii au făcut 30.000 plângeri la CEDO. Au fost 930 hotărâri de condamnare.

Neagoe a spus, la o dezbatere organizată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi MAE, că de când România a ratificat Convenţia europeană a drepturilor omului, din 1993, au fost formulate 30.000 de plângeri la CEDO, iar Curtea a dat, până în 31 decembrie 2013, 930 de hotărâri de condamnare a statului român.

"Pe parcursul a aproape 20 de ani, peste 30.000 de plângeri au fost formulate împotriva autorităţilor statului, plângeri prin care se reclamă numeroase forme de încălcare a drepturilor, a drepturilor de proprietate, a drepturilor la apărare, detenţia preventivă, interceptări telefonice, condiţii de detenţie, drepturi la asociere, respectarea vieţii private", a spus Neagoe.

Ea a adăugat că din numărul total de plângeri, aproape 3% s-au concretizat în hotărâri în care s-a constatat o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cuprinse în Convenţie.

"Potrivit statisticilor Curţii Europene, din momentul ratificării Convenţiei şi până în 31 decembrie 2013, Curtea a pronunţat împotriva statului român un număr de 930 de hotărâri de condamnare", a arătat Neagoe.

Ea a mai spus că, la prima vedere, numărul de 930 de hotărâri ar putea fi considerat mic, raportat la numărul de cauze aflate pe rolul instanţelor naţionale, de 3.337.426 dosare înregistrate în 2013.

"Cu toate aceasta, hotărârile CEDO reprezintă o importanţă deosebită, marcând modificarea legislativă şi în sistemul judiciar", a adăugat Neagoe.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

3 O crimă politică premeditată

4 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

5 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…