Mihai Stoica, audiat de DNA în dosarul judecătorului Mustaţă: Nu-l cunosc!

Mihai Stoica, audiat de DNA în dosarul judecătorului Mustaţă: Nu-l cunosc!

Mihai Stoica, condamnat definitiv în dosarul transferurilor, a fost audiat de procurorii DNA în cazul judecătorului Mustaţă - arestat pentru că cerea bani în schimbul unor decizii favorabile - şi le-a spus anchetatorilor că nici magistratul, nici apropiaţi ai săi nu i-au făcut astfel de propuneri.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Stoica a fost audiat de anchetatori, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 6 mai.

Potrivit aceloraşi surse, declaraţia lui Mihai Stoica a fost una scurtă, acesta arătând că nu are vreo legătură cu faptele de care este acuzat judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti.

Anchetatorii l-au întrebat pe Stoica dacă îl cunoaşte pe magistrat sau pe complicii acestuia, respectiv grefiera Mariana Curea, Florian Alexandru, apropiat al clanului Cămătaru, şi Ion Boraciu, deţinătorul unei ferme de animale, iar acesta a arătat că nu.

Totodată, spun sursele citate, Stoica a menţionat că nici vreun apropiat al său nu i-ar cunoaşte pe aceştia şi că nu a venit nimeni la el cu propuneri privind soluţionarea favorabilă a contestaţiei sale împotriva deciziei definitive prin care a fost trimis la închisoare.

În acest context, Mihai Stoica le-a arătat procurorilor DNA că numele său a fost folosit de cei implicaţi în dosarul judecătorului Mustaţă fără ca el să aibă cunoştinţă despre acest lucru şi fără acordul său.

Procurorii au audiat în acest caz şi alte persoane, mai spun sursele citate, care susţin că este posibil să fie vizaţi în anchetă şi colegi ai judecătorului Stan Mustaţă.

Aceleaşi surse menţionează că probele din dosarul lui Mustaţă obţinute în mediu ambiental, respectiv înregistrările audio, dovedesc în mod clar faptele de care sunt acuzaţi magistratul şi complicii săi. Conform surselor citate, tehnică de înregistrare a fost montată de DNA şi în localurile frecventate de Mustaţă şi complicii săi, nu doar în apartamentul lui Ioan Boraci.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în 8 mai, să îl suspende pe judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv ca acesta să rămână în arest.

Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, arestaţi preventiv în dosarul de mită pentru soluţii favorabile unor inculpaţi şi condamnaţi, rămân în detenţie, a decis definitiv, tot în 8 mai, instanţa supremă, care a respins contestaţiile celor doi.

Mustaţă şi Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost arestaţi preventiv în 30 aprilie, printr-o decizie luată de aceeaşi instanţă.

Judecătorul care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupţie ale lui Stan Mustaţă sunt "cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta" şi că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzaţiile aduse.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că în acest dosar sunt urmăriţi penal şi Ion Boraciu şi Florian Alexandru, prin intermediul cărora Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora.

Potrivit anchetatorilor, în 2013, Mustaţă, Boraciu şi Alexandru au constituit un grup infracţional organizat, sprijinit de Curea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale.

"În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile", a arătat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că o contestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Potrivit DNA, în acest dosar sunt urmărite penal şase persoane, suspectate de luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare sau folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, arată procurorii DNA, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a magistratului.

Potrivit DNA, singura preocupare a grupului infracţional din care făcea parte şi judecătorul Stan Mustaţă era "aceea ca fiecare dintre ei să-şi îndeplinească, în vederea atingerii scopului comun urmărit, sarcinile asumate în cadrul cooperării lor delictuale".

Ion Boraciu i-ar fi spus judecătorului Stan Mustaţă că Mihai Stoica nu voia să dea mită, pentru că aprecia că "pe bune iese", ceea ce l-a enervat pe magistrat, care a replicat: "Fir-ar mama ei a dracu! Băga-şi-ar…în mama ei!", au mai arătat procurorii, în referatul cu propunerea de arestare a judecătorului.

Procurorii mai spun că judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut "400 de milioane lei vechi sau chiar 500 de milioane, însă nu mai puţin de 300 milioane".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale