Mihail Vlasov, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

Mihail Vlasov, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost condamnat vineri de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Decizia nu este definitivă și poate atacată cu apel.

De asemenea, instanța i-a interzis lui Vlasov exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei închisorii.

Din pedeapsa de 4 ani se va scădea perioada în care Mihail Vlasov a stat în arest preventiv, respectiv 24 aprilie — 29 august 2014.

Judecătorii au menținut controlul judiciar față de Mihail Vlasov, urmând ca el să plătească de 6.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Pe 9 aprilie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, acesta fiind acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, la data de 13 martie 2014, Vlasov, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț, a pretins de la un denunțător suma 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro la data de 18 martie 2014.

În schimbul acestor bani, Vlasov i-a promis denunțătorului că-și va folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional învestiți cu soluționarea unui dosar în care denunțătorul are calitatea de pârât-reclamant și că îi va determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului.

La data de 2 septembrie 2013, o societate comercială a sesizat Camera de Comerț și Industrie a României — Curtea de Arbitraj Comercial Internațional cu o acțiune arbitrală formulată împotriva denunțătorului și a unei alte persoane. Obiectul acțiunii era reprezentat de obligarea celor doi pârâți la plata, în solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentând daunele suferite de reclamantă ca urmare a nerespectării, de către aceștia, a contractelor de management comercial și management financiar. Judecarea acestei acțiuni a fost amânată de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014, arăta DNA.

Printr-un intermediar, denunțătorul a aflat că Vlasov ar fi interesat de industria de tipar din România și că acesta din urmă ar dori să-l cunoască. La data de 13 martie 2014, în urma unei programări prealabile, denunțătorul s-a prezentat la biroul lui Mihail Vlasov, situat în sediul Camerei de Comerț.

"La începutul discuțiilor, Vlasov l-ar fi întrebat pe denunțător dacă știe că are un proces în derulare la instituția al cărei președinte este. În urma răspunsului pozitiv al acestuia, inculpatul ar fi scos o hârtiuță din buzunar și i-ar fi pus în vedere că va pierde procesul și că va fi obligat să plătească suma de 4.000.000 euro, indiferent dacă pretențiile reclamantei sunt fondate sau nu", potrivit DNA.

În continuare, la întrebarea lui Vlasov dacă ar fi dispus să "contribuie", cumva, la câștigarea procesului, denunțătorul i-ar fi replicat că singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconvențională depusă în instanță.

Întrucât denunțătorul nu-și manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, Vlasov i-ar fi spus direct că, pentru câștigarea procesului, ar trebui să-i dea suma de 1.000.000 euro.

"După mai multe negocieri, în finalul discuției, inculpatul i-ar fi propus denunțătorului următoarea înțelegere: acesta îi promitea suma de 1.000.000 euro, din care, până la termenul din 19 martie 2014, îi va achita 200.000 euro. Între timp, denunțătorul ar fi trebuit să primească de la instanță mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranșe, întreaga sumă de 1.000.000 euro", susțin procurorii DNA.

La data de 18 martie 2014, Mihail Vlasov s-a întâlnit cu denunțătorul în incinta unui restaurant din București, când i-a cerut din nou 1.000.000 euro. Vlasov i-ar fi precizat, totodată, denunțătorului că suma nu se mai negociază, eventual, doar termenele ce urmau a fi acordate de instanța de arbitraj.

"În aceleași împrejurări, inculpatul Mihail Vlasov i-ar fi învederat denunțătorului faptul că, inițial, ar trebui remisă suma de 200.000 euro, iar ulterior, după ce instanța de arbitraj urma să dispună amânarea cauzei, până la următorul termen de judecată, acesta să îi mai remită încă 300.000 euro, în același scop. După remiterea acestei sume de bani, instanța de arbitraj urma să dispună o soluție favorabilă denunțătorului", mai arată DNA.

La aceeași dată s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra lui Vlasov fiind găsită suma de 200.000 euro.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban