Oana Mizil: Nu vreau ca Victor şi Daciana Ponta să ajungă în situaţia lui Marian Vanghelie şi a mea

Oana Mizil: Nu vreau ca Victor şi Daciana Ponta să ajungă în situaţia lui Marian Vanghelie şi a mea

Oana Niculescu Mizil a declarat că speră ca vineri instanţa supremă să admită cererea lui Marian Vanghelie de eliberare din arest, pentru că sunt peste 100 de zile de când este încarcerat, precizând că nu vrea ca Victor şi Daciana Ponta să ajungă în situaţia lor, care este una foarte grea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecă, vineri, cererea lui Marian Vanghelie de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea unor firme în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a spus, la intrarea în sediul instanţei supreme, că are foarte mare încredere în justiţie, în judecători şi speră să admită cererea acestuia de eliberare din arest, pentru că au trecut mai bine de o sută de zile de când este încarcerat.

"Sunt aproape 107 zile, cred că e timpul să vină acasă. Eu cred că se încalcă nişte principii şi nişte drepturi, dreptul la apărare, de acolo nu poate să se apere, îl apără avocaţii, îl apăr eu cât pot de mult, dreptul la cât să vorbească, vorbeşte o dată pe zi la telefon, ori cu mine, ori cu avocaţii, deci el nu are cum să-şi construiască apărarea, să-şi dovedească nevoinovăţia. Se încalcă dreptul la libertate, pentru că, până la urmă, el este în momentul ăsta sub prezumţia de nevinovăţie, până când se judecă şi atunci se va afla dacă este sau nu vinovat şi va fi condamnat sau nu. Se mai încalcă multe alte drepturi, drepturile cetăţeneşti până la urmă", a mai spus Oana Niculescu Mizil.

Ea a mai spus că Marian Vanghelie este un om cu demnitate, cu principii şi ţine la colegii lui, deşi unii dintre ei chiar i-au făcut rău şi acesta se află în arest din cauza unora dintre ei.

"El ştie exact ce s-a întâmplat în partid, ştiu şi eu, dar nu vreau să vorbesc. Pe mine mă preocupă fetiţa, mă preocupă sănătatea, eu nu vreau ca nimeni să ajung în situaţia noastră, nici Victor, nici Daciana în situaţia mea, pentru că e o situaţie foarte grea. E a doua oară în viaţă când trec prin aşa ceva şi ştiu ce înseamnă pentru familie. Eu în politică nu mai sunt, dar mă voi ocupa şi voi avea grijă inclusiv de oamenii de rând, pentru că ceea se se întâmplă cu Marian, ştiu ... aici este regretul meu, ca om fost politic şi care provin dintr-o familie cu istorie politică, este şi regretul lui Marian şi poate al celorlalţi care au fost colegi cu el de arest, că nu ne-am ocupat mai devreme pentru oamenii de rând care sunt în aceeaşi situaţie, sunt nevinovaţi", a adăugat Oana Mizil.

Ea s-a referit şi la cazul Marianei Rarinca, arătând că nu vrea să comenteze acest subiect, pentru nu cunoaşte cazul prea bine, dar a spus că, luând în considerare astfel de situaţii, trebuie să se atragă atenţia asupra arestului preventiv prea lung.

"Până la urmă, nimeni nu îţi mai dă înapoi aceste zile. Marian este de un sfert de an departe de familie, departe de noi, departe de muncă. Totul în Sectorul 5 este blocat, administraţia este blocată. Şi l-aţi văzut şi pe domnul preşedinte Băsescu, care spune clar că nu numai Sectorul 5, toată ţara, din punct de vedere administrativ, acolo unde sunt probleme, este blocată. Şi cred că ar trebui făcut ceva", a precizat Oana Mizil.

Întrebată dacă Marian Vanghelie se gândeşte să îşi dea demisia din funcţia de primar al Sectorului 5, din care este suspendat de când a fost arestat preventiv, Oana Mizil a spus: "În momentul acesta, nu se gândeşte, pentru că este cu prezumţia de nevinovăţie şi ştim clar că este nevinovat. O să vedeţi, nu vreau să vorbesc despre dosar".

Oana Mizil a mai spus, răspunzând unei întrebări, că Marian Vanghelie s-a schimbat în perioada de arest, dar nu şi-a schimbat principiile de viaţă. Ea a precizat că Vanghelie s-a întâlnit în arest cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu, care i-a făcut rău, dar cu care în arest s-a împrietenit.

"Este un om cu principii foarte serioase, cum demnitate multă, cu umanitate multă în continuare. De altfel, acolo s-a întâlnit cu colegi care pur şi simplu ne-au făcut rău, şi mă refer la domnul de la ANI. Pe nedrept. Dar acolo s-au împreietenit şi, v-am spus, Marian este un om uman, este cald, are un suflet foarte bun. Eu sper să se schimbe mai bine, să vină mai aproape de familie, să nu mai stea departe de noi aşa mult. Sper să se schimbe pentru familie, ca să stea mai mult alături de familie şi să petreacă mai mult timp, pentru că Marian lucra foarte mult, venea nopţile acasă târziu de la Primărie, iar eu sper ca în momentul ăsta să ştie să stea mai mult cu fetiţa, cu băiatul lui cel mare, cu mine", a adăugat Oana Mizil.

Ea a mai spus că acum este într-o situaţie frumoasă, pentru că, după foarte mult timp, Dumnezeu i-a dat un copil tocmai când trecea printr-o situaţie grea, pentru a-i face să reziste mai bine.

"Am mai trecut prin aceste situaţi prin viaţa mea, este greu. Atunci, şase luni din viaţă, după Revoluţie, nu am ştiu nimic de bunicul meu. Bunicul meu, cu toţi ceilalţi 25 din Comitetul Central, a fost ţinut într-o cazarmă militară lângă Olteniţa, atunci chiar nu am ştiut nimic. Acum, o dată pe zi pot să vorbesc cu Marian, îl văd o dată pe săptămână, dar atunci nu am ştiut nimic şase luni de zile. Întrebaţi-l mai mult pe domnul Iliescu, că el ştie mai mult ce s-a întâmplat acum 25 de ani", a adăugat Oana Mizil.

Ea a mai spus că nu vrea să se întoarcă în politică, pentru că vrea să am grijă de familie şi să mai aibă un copilaş.

Primarul suspendat al Sectorului 5 este în arest preventiv din 14 martie, în dosarul în care este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a dispus, în 28 martie, suspendarea lui Marian Vanghelie din funcţia de primar al Sectorului 5, pe care o deţine de 15 ani, după ce în 27 martie s-a decis definitiv arestarea preventivă a edilului.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, tot din 14 martie, şi vărul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi de spălare de bani. De asemenea, şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, şi soţul acesteia, Sorin Ciocan, toţi acuzaţi de favorizare a făptuitorului şi mărturie mincinoasă, sunt cercetaţi sub control judiciar.

Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată şi ea la DNA în acest dosar, fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia. După audieri, Mizil şi-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu anunţa atunci că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 - martie 2015, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie ar fi perceput un "comision" de aproximativ 20 la sută din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice - Partidul Social Românesc.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale