Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Pacienţii cu HIV, lăsaţi fără tratament. Ministerul Sănătăţii spune că a transferat 19 milioane de lei pentru antiretrovirale

„De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţa lor nu mai este asigurat. Situaţia este una care se repetă. În luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital”, a explicat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Concret, Iulian Petre spune că probleme sunt şi în judeţul Vrancea, în timp ce luna trecută s-au confruntat cu întreruperi de tratament pacienţi din Cluj, Galaţi, Sibiu şi Olt.

Potrivit organizaţiei, cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul naţional de tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, înainte de rectificare, a mai spus Iulian Petre.

Pacienţii vor primi tratamentul

UNOPA solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine, fiind gestionate de CNAS.

Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel a explicat că pacienţii au primit tratament pentru jumătate de lună, iar de luni vor primi restul.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat situaţia alocărilor bugetare.

„În urma ultimei rectificări bugetare, din totalul fondurilor repartizate domeniului sanitar, Ministerul Sănătăţii a alocat 86.156.000 lei pentru derularea Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA. Din această sumă, 19 milioane de lei au fost deja transferaţi către unităţile sanitare descentralizate. Celelalte fonduri destinate tratamentului pacienţilor în unităţile sanitare aflate în subordinea MS urmează fi repartizate în această săptămână, după aprobările primite din partea Ministerului de Finanţe”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan, mesaj cu cheie după ce Orban l-a eliminat din cursa pentru șefia PNL București

2 Liviu Avram / De ce s-o pui pe Renate Weber Avocatul Poporului? Ca să-l pedepsești sau cum?

3 ALERTĂ Ce n-a îndrăznit Dragnea face Dăncilă! Guvernul îl obligă pe președinte să accepte sau să refuze în max…

4 Nemernica din fruntea Guvernului anunță c-o doare-n cur de GRECO și Comisia de la Veneția! Mai mult, latră oță…

5 PSD e MAFIA! Contract URIAȘ câștigat de interpușii băiatului lui Dragnea în fieful unui baron PSD!

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă