Pandantiv de piatră, vechi de aproximativ 20.000 de ani, descoperit de arheologi dâmbovițeni

Pandantiv de piatră, vechi de aproximativ 20.000 de ani, descoperit de arheologi dâmbovițeni

Descoperire arheologică de excepţie / FOTO: casanoastra-romania-dacia.blogspot.com

Este al doilea pandantiv cu o astfel de vechime descoperit în situl Poiana Cireșului. Un altul, tot din piatră, a fost găsit anul trecut și este expus la Muzeul Evoluției Omului din Târgoviște.

''În data de 13.08.2014, în situl Poiana Cireșului-Piatra Neamț a fost descoperit un nou pandantiv din piatră, în partea superioară a nivelului Gravetian I, vechi de circa 19.000 — 20.000 de ani. Pandantivul este realizat dintr-o rocă silicioasă, care, din cauza condițiilor din deposit, a devenit ușor friabilă. Acest lucru a afectat destul de mult detaliile inițiale ale pandantivului, partea superioară a orificiului de suspendare fiind chiar distrusă'', se arată în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.

Conform sursei citate, acest obiect de podoabă se ridică la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut, în același nivel al sitului. Pandantivul descoperit anul trecut își schimbă culoarea când e umezit, devine verde deschis, este bogat ornamentat, pe circumferință având 23 de incizii.

''Este, totuși, foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România'', se mai spune în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.

Cercetările de la Poiana Cireșului se desfășoară sub egida Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, prin responsabil de șantier Elena-Cristina Nițu și directorul instituției, Ovidiu Cîrstina, cu participarea studenților Universității Valahia din Târgoviște sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, a Complexului Județean Muzeal Neamț și cu sprijinul financiar al Asociației Geto-Dacii.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”