Patriarhul Daniel: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un martir pentru Hristos

Patriarhul Daniel: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un martir pentru Hristos

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, consideră că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un martir pentru Hristos. Prezent la Slujba Sfintei Liturghii, în ziua cinstirii Marelui Mucenic Gheorghe, întâistătătorul BOR a evidențiat, în cuvântul de învățătură, că Sfântul Gheorghe a rămas statornic în credință în pofida chinurilor la care a fost supus și a mărturisit până la moarte pe Hristos.

"Văzând însă chinurile lui și puterea de răbdare a sa, o mulțime de ostași care au înțeles că este o putere deosebită în persoana Sfântului Gheorghe s-au lepădat de idolii păgâni și au devenit și ei creștini. De asemenea, soția împăratului Dioclețian, împărăteasa Alexandra, a devenit creștină. Văzând că din toate aceste chinuri Sfântul Gheorghe a ieșit teafăr, împăratul s-a mâniat și în cele din urmă a dat ordin ca el să fie decapitat. Astfel, în ziua de 23 aprilie, anul 303, a primit moarte de martir prin tăierea capului", a spus patriarhul Daniel, potrivit site-ului basilica.ro.

Înaltul ierarh ortodox a vorbit celor prezenți despre personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe arătând că acesta a primit o educație aleasă și a fost un om vrednic, cu multe virtuți morale deosebite pe care le-a inspirat mama sa și credința în Hristos.

De asemenea, patriarhul Daniel a explicat de ce Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitor al Paraclisului istoric. "Deși la început hramul acestui paraclis era Sfinții Constantin și Elena, deoarece construcția lui a început odată cu Catedrala în timpul domnitorului Constantin Șerban Basarab Voievod, totuși mai târziu finalizarea și consolidarea lui s-a făcut de către domnitorul Gheorghe Duca. De aceea, hramul principal acum este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dar la intrare în paraclis se vede încă icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena", a spus patriarhul.

El a arătat că Sfântul Gheorghe nu este doar popular în România, ci în foarte multe țări: Anglia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia și Serbia.

Totodată, patriarhul BOR i-a felicitat pe cei care își sărbătoresc onomastica, adresând urări de bine tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe.

"Ne rugăm Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să dăruiască ani mulți și binecuvântați cu sănătate și mântuire, cu pace și bucurie tuturor celor care poartă numele de Gheorghe și derivate din acest nume ca Hristos Domnul să le dăruiască tuturor credință puternică și bucuria de a fi mărturisitori ai iubirii lui Hristos, spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire", a spus patriarhul la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Potrivit basilica.ro, paraclisul istoric de la Reședința Patriarhală a fost construit odată cu Catedrala patriarhală, între anii 1656 și 1658. Un amplu proces de conservare și restaurare a picturii, a catapetesmei, de înnoire și împodobire a paraclisului a început în anul 2009 cu binecuvântarea patriarhului Daniel. În aceeași perioadă cu catapeteasma s-a restaurat și holul paraclisului.

Pe 22 iulie 2011 a avut loc slujba de resfințire a picturii și a catapetesmei restaurate din paraclisul istoric cu hramurile "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniil și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași" al Reședinței patriarhale.

Biserica Ortodoxă îl cinstește joi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina