PESTE 5.000 de DISPERAŢI au PROTESTAT la Târgu-Jiu

PESTE 5.000 de DISPERAŢI au PROTESTAT la Târgu-Jiu

Aproximativ 6000 de mineri şi energeticieni au protestat joi, în Piaţa Prefecturii din municipiului Târgu Jiu, împotriva conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi a intenţiei de reducere a salariilor.

Protestatarii au scandat împotriva managerului privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, dar şi la adresa primului ministru Victor Ponta. «Jos Ciurel» şi «Jos Ponta» au strigat cel mai frecvent cei adunaţi în Piaţa Prefecturii. „Nu e normal ca cineva să spună acum câteva luni că totul e miere şi lapte şi acum este un dezastru la CEO. Este inadmisibil aşa ceva“, a spus un lider de sindicat. Un alt reprezentant al angajaţilor CEO a spus că, dacă nu se va renunţa la intenţia de reducere a salariilor, minerii şi energeticienii vor merge să protesteze în Bucureşti. „Strigătul dumneavoastră trebuie să se audă până la Bucureşti. Această energie pe bază de cărbune trebuie să continue. Guvernul trebuie să ne bage în seamă“.

„Primul ministru a venit în Gorj şi ne-a spus că a salvat şandramaua. Jos Ponta! Victor Ponta nu uita, CEO nu e şandrama!“, le-a spus manifestanţilor un alt lider de sindicat. «Ponta este mitoman, nu are sânge de oltean!», au mai scandal cei prezenţi în Piaţa Prefecturii. „Au venit cu noul contract colectiv de muncă şi nu suntem mulţumiţi. Ei au condiţii, iar noi ne târâm cu vechile maşini. Nu avem condiţii, nu avem echipamente de lucru. Dar ei au condiţii bune de lucru“, a spus unul dintre participanţii la protest. „Noi ne vrem drepturile noastre. Din anul 2008 nu ni s-a mai pus nimic la salarii. Să lase măcar salariile aşa cum sunt. Să vină ei în locul nostru şi să lucreze în nămol până la genenuchi ca să ducă pâinea copiilor. Spun că nu au bani, dar sponsorizează echipele de fotbal, de baschert şi de handbal. Acolo de ce nu taie. Ciurel se duce la meciurile de baschet, dar la noi în mocirlă nu vine“, şi-a strigat năduful un alt protestatar. La mitingul de la Târgu Jiu au participat angajaţii CEO din judeţele Gorj Dolj şi Mehedinţi. La protest a fost prezent şi preşedintele Federaţiei sindicale UNIVERS, Adolf Mureşan, precum şi liderul Sindicatului „Muntele“ din Valea Jiului, Petre Nica. Protestul s-a desfăşurat fără incidente deosebite, între orele 17.00 şi 18,30.

"Sunt foarte bucuros de unitatea sindicală și de numărul extraordinar de mare de colegi care au ieșit în stradă, înseamnă că ne pasă de ce se va întâmpla în viitor, de locurile noastre de muncă și de un trai decent în România. Am venit aici să demonstrăm că suntem uniți, nu vom mai putea fi manipulați și ne vom cere drepturile conform Constituției României și Contractelor Colective de Muncă. Trebuie să fie un semnal atât pentru administrație, cât și pentru politic, e doar un început. De ani de zile sindicatele au fost folosite ca masă de manevră în campaniile politice, în bani pentru partidele politice, nu mai acceptăm acest gen de comportament, vrem locuri de muncă pentru noi și pentru copii noștri. (...) Se dă vina pe FMI, dar situația CEO a fost cauzată de o proastă gestiune administrativă și de legislația reglementatorului—ANRE. Am încercat de mai multe ori să venim în sprijinul companiei cu întâlniri la ANRE, la Ministerul Economiei și s-a făcut chiar modificare de acte legislative în sprijinul acestei companii. Continuăm, v-am mai spus, este doar un început", a spus Adolf Mureșan.

În context, vicepreședintele FNME, Constantin Mitrescu, a precizat că "oamenii s-au săturat să fie umiliți și să li se taie din drepturi", subliniind că vor continua protestele până când actuala conducere a CEO va demisiona.

"Cei peste 5.000 au venit fiindcă nu mai suportă umilința pe care au primit-o din partea acestei conduceri. Acești oameni ne îndeamnă să rămânem în stradă până când această conducere care este formată dintr-un prezumtiv infractor părăsește de bunăvoie unitatea. Ne-am săturat de faptul că suntem umiliți în fiecare zi, că ni se taie din drepturi pentru că nu mai au bani pentru furtișagurile pe care le fac în fiecare zi. (...) Am ajuns să pierdem jumătate din veniturile pe care le aveam cu doi ani în urmă. Victor Ponta este principalul vinovat pentru că girează la cârma companiei acest incompetent (managerul Laurențiu Ciurel — n.r.) și cred eu că girează numai de frică că acest om se va duce la DNA așa cum a făcut-o acum două zile (când a dat declarații în dosarul lui Toni Greblă — n.r.) și va turna afacerea Șova. Eu cred că lui Ponta îi este frică de Ciurel în momentul de față și nu mai are curajul să îl schimbe din funcție", a mai spus Constantin Mitrescu. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

3 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

4 Scandal sexual în una dintre cele mai bogate familii din lume. Suma primită de garda de corp de la Prinţesa Ha…

5 Păduchele din frunte / Ghiță, în coasta președintelui Vucic la înmormântarea patriarhului Serbiei