Pocora (PNL): PSD ar trebui să majoreze în primul rând alocațiile copiilor, nu pensiile parlamentarilor

Pocora (PNL): PSD ar trebui să majoreze în primul rând alocațiile copiilor, nu pensiile parlamentarilor

Deputatul PNL Cristina Pocora le-a transmis marți social-democraților că ar trebui să majoreze în primul rând alocațiile copiilor, nu pensiile parlamentarilor, anunțând totodată că liberalii nu susțin proiectul de lege privind reintroducerea pensiilor speciale pentru deputați și senatori. "PSD dorește reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, pensii al căror cuantum va fi între 1.200 și 4.400 de lei și care vor fi cumulate cu pensiile normale. Este foarte adevărat că indemnizațiile și pensiile parlamentarilor români sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. În același timp, însă, trebuie spus că la nivelul Uniunii Europene media alocației de stat pentru copii este de 210 euro, în vreme ce în România alocația unui copil este de doar 9 euro, cifră care plasează țara noastră în coada listei la nivel mondial. Dacă tema pensiilor parlamentarilor este necesară și impune o rezolvare, atunci cel puțin la fel de necesară, dar mai urgentă este mărirea alocației pentru copii", a precizat Pocora într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Ea a adăugat că PNL nu susține propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari și consideră că majorarea alocațiilor este ceea ce ar trebui să-i preocupe întâi pe aleși, înainte de propriile beneficii.

"Prin urmare, cer majorității controlate de PSD ca, pe lângă legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, să promoveze și creșterea alocației pentru toți copiii la 200 de lei. Victor Ponta și PSD dau încă o dată dovadă de duplicitate. După ce anul trecut, prim-ministrul declara că nici el, nici partidul pe care îl conduce nu susțin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de către deputații PSD. Dar nu doar de duplicitate dă dovadă Victor Ponta, ci și de lașitate. Șeful PSD este plecat din țară chiar în ziua în care partidul pe care îl conduce discută legea pensiilor speciale pentru parlamentari", se mai arată în comunicat.

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

"Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară", se arată în proiectul de lege.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Proiectul de lege a fost discutat marți în grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputaților iar la finalul dezbaterilor va fi depus în Parlament. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…