Poziția CSM este pentru menținerea statutului de magistrat al procurorilor, susține vicepreședintele Bogdan Gabor

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Gabor, a declarat marți că s-a luat act de relansarea în spațiul public a temei privind modificarea statutului procurorilor și că poziția CSM este de menținere a statutului de magistrat al acestora. Gabor a prezentat marți poziția oficială a Secției pentru procurori referitoare la statutul procurorilor.

"În acest context, reamintim că Secția pentru procurori și Plenul CSM s-au exprimat constant în sensul necesității menținerii statutului de magistrat al procurorilor drept condiție fundamentală a garantării unei corecte și complete reprezentări a intereselor generale ale societății, a apărării ordinii de drept și apărării drepturilor și libertăților cetățenilor", a afirmat el.

Bogdan Gabor a subliniat că această poziție este susținută și de opinia recentă exprimată de Comisia de la Veneția, conform căreia modificarea statutului procurorilor din România ar putea avea un efect de amenințare a independenței Ministerului Public.

"În considerarea importanței respectării valorilor și principiilor democratice și având în vedere și faptul că asigurarea și garantarea echilibrului și separației puterilor în stat reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale unui stat de drept, Secția pentru procurori a CSM își exprimă disponibilitatea pentru dialog aplicat și obiectiv pe această temă cu celelalte puteri ale statului. De asemenea, consecvent argumentelor și acțiunilor exprimate în comunicările avute cu Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției CSM se va implica de o manieră activă în lucrările acestei comisii pe palierele de dezbatere privind autoritatea judecătorească și înfăptuirea actului de justiție", a mai susținut vicepreședintele CSM. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

2 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte! „Dăncilă să se pregătească pentru un dialog cu procurorii, din c…

3 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

4 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

5 Primul semnal din USR. Cosette Chichirău, contracandidata lui Barna la alegerile interne: „Nu știu ce va face …

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb