Prahova: Ploieștiul pierde peste 20 de milioane de euro din cauza întârzierilor la proiectele pe fonduri UE

Prahova: Ploieștiul pierde peste 20 de milioane de euro din cauza întârzierilor la proiectele pe fonduri UE

Primăria Ploiești pierde peste 20 de milioane de euro din fonduri europene din cauza întârzierilor înregistrate la 11 proiecte care nu vor putea fi finalizate până la sfârșitul acestui an, banii pentru continuarea lor urmând a fi alocați din bugetul local.

Consilierii locali au aprobat, marți seară, în ședință extraordinară, mai multe proiecte privind prelungirea datelor limită de finalizare a 11 dintre cele 14 proiecte pe fonduri europene demarate de municipalitate, dar și sumele necesare pentru finalizarea lor, banii urmând a fi dați din bugetul local.

Proiectele în cauză vizează realizarea Parcului Municipal Vest, cel mai mare din oraș, modernizarea și extinderea Hipodromului Ploiești, reabilitarea unei linii de tramvai, construirea unui pasaj rutier, dar și modernizarea unor terenuri de sport, reabilitarea termică a unor blocuri, transformarea unei cazărmi în cămin de bătrâni și înlocuirea tâmplăriei la Colegiul Național 'I. L. Caragiale'.

Managerii proiectelor vizate au explicat în ședința de CL că motivele care au condus la întârzieri în derularea proiectelor sunt legate de greșeli de proiectare, de neconcordanțele dintre situația din teren și planurile din proiect, de întârzierile înregistrate la decontarea unor lucrări sau de schimbarea recentă a legislației privind incendiile.

În aceste condiții, consilierii au aprobat, în urma unor dezbateri prelungite, hotărârile care vizează atât prelungirea termenelor de finalizare a acestor proiecte până la data de 30 iunie 2016, cât și alocarea banilor necesari pentru finalizarea lor.

Potrivit viceprimarului cu atribuții de primar Iulian Teodorescu, valoarea fondurilor europene pierdute din cauza situației înregistrată la cele 11 proiecte este de aproximativ 95 de milioane de lei.

'Valoarea totală a proiectelor a fost de 475.123.000 lei, din această valoare, eligibile au fost 330.404.000 lei. S-au făcut lucrări și s-au solicitat la plată 230.684.000 lei. Din aceștia, până la ora actuală am primit 161.100.000 lei, deci trebuie să ne mai intre anul acesta încă 70 de milioane de lei ca să ajungem la suma solicitată pentru a fi achitată. Sunt ferm convins că până la 30 iunie vom termina aceste lucrări pe fonduri europene și (...) există fonduri, există posibilitatea de a achita sumele care ne revin nouă la această oră', a spus Teodorescu în ședința CL.

Pe de altă parte, senatorul Andrei Volosevici, fost primar al Ploieștiului, a declarat, într-o conferință de presă că, în situația actuală, Primăria Ploiești riscă să intre în faliment.

'Sunt două perspective. Dacă astăzi nu se adoptă în Consiliul Local proiectele de hotărâri, pe data de 31.12.2015 MDTR-ul, prin ADR Sud Muntenia, va constata că nu s-au terminat 11 proiecte cu co-finanțare pe fonduri europene și probabil în maxim o lună de zile vor emite o somație către Primăria Municipiului Ploiești, prin care vor solicita ca toți banii ce au fost dați până la data de 31.12.2015 din fonduri europene pe aceste 11 proiecte care nu sunt terminate să fie dați înapoi. (...) Vă dați seama (...) că, în contextul în care în ianuarie, maxim februarie, vine o astfel de somație (...), Primăria va fi falimentară și aici nu există dubiu. Avem, cea de-a doua perspectivă, (...) și anume o minune și cumva hai să pasăm responsabilitatea pe consilierii locali. Prin toate aceste 11 proiecte (...) ni se solicită (...) să ne asumăm că în anul 2016 între 1 ianuarie și 30 iunie să avem o sumă bugetată (...) de vreo 23 de milioane de euro pe investiții (...) de așa manieră încât lucrările întârziate să fie implementate. Mi se pare o minune', a afirmat Volosevici.

Totodată, consilierii județeni au aprobat, marți, într-o ședință extraordinară, data limită și cheltuielile necesare finalizării a două proiecte cu fonduri europene care sunt întârziate.

Proiectele presupun realizarea unui nod rutier suspendat la ieșirea din Ploiești spre Păulești și reabilitarea, modernizarea și dotarea unui centru pentru persoane adulte cu handicap, sumele aprobate pentru încheierea acestora fiind de 5 milioane de lei, respectiv 800.000 lei.

Cele două proiecte trebuie să fie finalizate până la data de 30 iunie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”