Prefectul de Covasna: Urşii au devenit lăcătuşi, deschid uşi şi frigidere. Trebuie schimbată legea

Prefectul de Covasna spune că va înainta o propunere de schimbare a legii, în sensul gestionării diferite a urşilor care au valoare cinegetică şi a celor care ridică probleme, susţinând că aceste animale au devenit "un fel de lăcătuşi mecanici", care deschid uşile caselor şi mănâncă din frigidere.

Prefectul de Covasna: Urşii au devenit lăcătuşi, deschid uşi şi frigidere. Trebuie schimbată legea (Imagine: Shutterstock)

Prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că din ce în ce mai mulţi urşi coboară după hrană în localităţi şi deschid uşile caselor "parcă ar fi lăcătuşi mecanici", distrug livezi şi culturi agricole, ucid animale şi pun în pericol vieţile oamenilor, iar ca urmare Prefectura propune o modificare legislativă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"S-au obişnuit să intre în localităţi. Parcă ar fi lăcătuşi mecanici - deschid uşile, deschid frigiderele, mănâncă din frigider. Problema e că sunt obişnuiţi cu oamenii, cu gospodăriile, iar acel urs nu se mai întoarce în pădure ca să caute hrană. Numărul urşilor a crescut foarte mult, iar cota de împuşcare s-a menţinut aceeaşi în ultimii cinci-şapte ani”, a spus prefectul de Covasna.

Acesta a relatat despre cazul unui copil care se juca la etajul unei cabane din Comandău, în timp ce la parterul imobilului un urs mânca gem. Situaţii similare au fost şi în oraşul Covasna, unde o ursoaică şi doi pui au intrat şi s-au plimbat prin curtea Spitalului de Cardiologie, iar un alt urs s-a căţărat într-un copac, pe timpul zilei, şi a coborât doar noaptea, pentru a căuta hrană.

"Oamenii au ţipat, au dat cu pietre, iar ursul nu avea nicio problemă, era ca un urs coala care stătea toată ziua acolo în fag, iar oamenilor le era frică să treacă pe stradă. (…) Sar gardurile şi intră în gospodării. (…) Problema e că în acest an nu a fost mâncare suficientă pe munte şi de aceea mulţi urşi vin la porumb sau în drum spre porumb rămân pe lângă case. S-au schimbat şi condiţiile climatice, deci sunt mai mulţi factori care au dus la situaţia de acum”, a afirmat Popica.

El a precizat că a fost constituit la un grup de lucru care va elabora o modificare legislativă prin care propune ca urşii cu valoare cinegetică reală să fie gestionaţi separat prin Agenţia de Mediu, iar animalele care intră în case şi reprezintă un pericol pentru populaţie să fie gestionate prin comitetul de situaţii de urgenţă, care să aibă posibilitatea de a decide împuşcarea lor.

"Important ar fi să nu amestecăm urşii de valoare cinegetică cu cei care creează efectiv probleme", a spus prefectul de Covasna.

Specialiştii susţin că, în ultimii ani, numărul urşilor a crescut mult, iar potrivit estimărilor în pădurile din judeţul Covasna sunt peste 700 de exemplare.

De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, 128 de cazuri în care urşii au provocat pagube în agricultură, distrugând pomi şi culturi agricole şi omorând zeci de animale. În acest an, au fost înregistrate şi patru cazuri în care urşii au atacat oameni.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

3 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză