Primarul Slatinei, Minel Prina, arestat la domiciliu în cazul Vâlcov, suspendat din funcţie

Primarul Slatinei, Minel Prina, arestat la domiciliu în cazul Vâlcov, suspendat din funcţie

Primarul Slatinei, Minel Prina, arestat la domiciliu în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor, senatorul Darius Vâlcov, este acuzat de trafic de influenţă, a fost suspendat din funcţie de prefectul de Olt, Silviu Neacşu.

„Prefectul județului Olt a emis Ordinul nr.88/31.03.2015, prin care se constată suspendarea de drept a mandatului primarului municipiului Slatina, domnul Prina Minel Florin, până la încetarea măsurii arestării la domiciliu. Actul administrativ a fost emis în baza Încheierii Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, comunicată Instituției Prefectului – Județul Olt în data de 30.03.2015. La baza emiterii Ordinul nr.88/31.03.2015 au stat prevederile Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale Legii nr.255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale, cu modificările și completările ulterioare, precum și prevederile Legii nr. 340/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind prefectul şi instituţia prefectului”, se arată într-un comunicat de presă semnat de prefectul de Olt, Silviu Neacşu.

Potrivit procedurii legale, în prima şedinţă a Consiliului Local aleşii municipiului vor împuternici pe unul dintre cei doi viceprimari a oraşului, Mihaela Stana sau Cristian Bircea, să preia atribuţiile de primar al Slatinei. Deja proiectul de hotărâre a fost iniţiat de consilierul local Emil Popa.

Primarul Slatinei, Minel Prina, a fost plasat în arest la domiciliu după ce inițial a fost reținut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de procurorii DNA, edilul fiind acuzat de complicitate la trafic de inflluenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor este urmărit penal pentru o şpagă de două milioane euro. De asemenea, Curtea Supremă a decis măsura arestului preventiv pentru 30 de zile în același dosar pentru Lucian Petruț Șușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, administrată de Primăria Slatina. Șușală este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Timofte Petre-Bogdan, Cristian Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.În propunerea de arestare preventivă pe care procurorii DNA au formulat-o pe numele primarului Slatinei se arată că Darius Vâlcov primea comisioanele în pungi de plastic. Sumele de bani erau uriașe, până la un milion de lei. În referatul cu propunerea de arestare preventivă se vorbește și despre întâlniri prin cimitir.

Solicitarea procurorilor de arestare preventivă a fost respinsă de magistraţii de la Curtea Supremă, care au hotărât ca, atât Prina, cât şi Vâlcov, să fie plasaţi în arest la domiciliu. În acest dosar alţi trei inculpaţi sunt urmăriţi penal, Cristian Constantin Tomescu, Petre Bogdan-Timofte şi Daniel Ţiganu Cristi , însă ei se află în libertate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia