Primele condamnări definitive în dosarul „Referendumul“, în care este judecat şi Liviu Dragnea pentru trafic de influenţă

Primele condamnări definitive în dosarul „Referendumul“, în care este judecat şi Liviu Dragnea pentru trafic de influenţă

Astfel, judecătorii au menţinut pedeapsa dată, pe 27 ianuarie, de completul de trei judecători al aceleaşi instanţe.

Mai mult, Înalta Curte a dispus desfiinţarea parţială a listei electorale de la Secţia 105 Piatra Olt, judeţul Olt, de la referendumul din iulie 2012, şi a anulat de pe această listă opt voturi de la referendumul din 2012, care ar fi fost falsificate.

Numele persoanelor pentru care cei doi soţi ar fi falsificat semnături pentru opt buletine de vot după care le-ar fi introdus ilegal în urnă sunt Liuţă Raul Costache, Gina Doveanu, Elisabeta Prodan, Alin Florin Rad, Daniel şi Geanina Piţigoi şi Marinel şi Daniela Dumbravă.

Dragnea nu ştie cine sunt soţii Preduţ

Preduţ Marian şi Preduţ Cristina, unul membru PC, celălalt membru PNL, au declarat în faţa instanţei că îşi recunosc vinovăţia.

Vicepremierul Liviu Dragnea, judecat şi el în acest dosar, a precizat că nu ştie cine sunt soţii Preduţ. 

„Nici nu-i cunosc, nu ştiu despre cine e vorba, s-or fi sfătuit cu avocaţii, habar nu am. Nu este nicio legătură între mine şi ceilalţi oameni chemaţi. Cred că eu sunt programat pentru 14 februarie pentru declaraţii în instanţă. Nu am văzut nici în rechizitoriu nici în actul de urmărire penală probe concludente, dar procesul merge înainte şi voi spune ce am de spus în faţa instanţei”, a declarat Dragnea după mărturia celor doi inculpaţi.

Dragnea, acuzat de trafic de influenţă

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Alte 100 de persoane, trimise în judecată

Anchetatorii precizează că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

Aceştia au fost trimişi în judecată petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

  

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”