Procurorul Emilian Eva primește înapoi o parte din tablourile ridicate de DNA

Procurorul Emilian Eva primește înapoi o parte din tablourile ridicate de DNA

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți ca procurorul Emilian Eva să primească înapoi o parte din tablourile ridicate de Direcția Națională Anticorupție, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.

Astfel, instanța a decis ridicarea sechestrului pe o parte din cele 126 de tablouri indisponibilizate de DNA și care sunt enumerate în declarațiile de avere completate de Emilian Eva pentru anii 2014 — 2015: autor indescifrabil — 1.000 ron; autor indescifrabil — 1.000; V. Popescu — 1.000 USD; C. Ressu — 1.000 euro; S. Ziffer — 800 euro; D. Ghiață — 800 euro; A Bălțatu (acuarelă) — 800 ron; C. Baba (cărbune) 2 bucăți — 2.000 ron; R. Postolache (acuarele) 3 bucăți — 1.200 ron; E. Tomaziu — 500 ron; R. Darînga 2 bucăți — 1.500 ron; A. Cristescu 2 bucăți — 600 euro; A. N. (acuarelă) — 150 ron; T. Erno — 2.000 euro; T. Erno — 2.000 euro; M. Teișanu — 1.000 euro; R. Negely — 500 euro; R. Negely (cărbune) — 300 euro; A. Negoșaru — 800 ron; autor indescifrabil, 2 bucăți — 1.200 ron; autor indescifrabil — 800 ron; autor indescifrabil — 800 ron.

Judecătorii au dispus ca aceste tablouri să îi fie restituite lui Emilian Eva, acesta având obligația de a le păstra până la pronunțarea unei decizii definitive în acest dosar.

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii septembrie 2015, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite și fals în declarații.

El a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani închisoare.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai — iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea", în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

"Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluția a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", se arată în comunicat.

După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 — ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.

De asemenea, în perioada ianuarie — februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul a obținut de la Ministerul Culturii — Direcția Județeană pentru Cultură Iași, un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită.

Procurorii DNA mai arată că, în intervalul august 2014 — iunie 2015, Emilian Eva a achiziționat, în vederea revânzării, și a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacțiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...