Referat: 'Comisionul', plătit, de regulă, în numerar, și în sediul PNL Sector 1; uneori prin contracte de publicitate cu Sebastian Ghiță

Referat: 'Comisionul', plătit, de regulă, în numerar, și în sediul PNL Sector 1; uneori prin contracte de publicitate cu Sebastian Ghiță

Plata ''comisionului'' pentru traficarea influenței se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locații stabilite de către Vlad Moisescu, chiar și în sediul PNL Sector 1, iar uneori acesta solicita ca o parte să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, contracte care să fie încheiate cu Sebastian Ghiță, se arată în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman și a altor trei apropiați ai acestuia. 

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă vineri propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman , acuzat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, dar și a lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioanei Costescu (consilier personal al primarului) și a lui Ion Brad (consilier local).

În referat, procurorii arată care era modul de operare: principalii acționari sau reprezentanți ai firmelor importante erau contactați personal de către Vlad Moisescu, în principal, dar și de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 — în speță primarul Andrei Chiliman și directorii serviciilor de investiții și achiziții — și trebuiau să plătească ''comisionul'' pe care îl impuneau aceștia.

În document se precizează că în cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, ''comisionul'' impus de gruparea lui Moisescu, respectiva societate nu ar mai fi câștigat "niciodată vreo procedură de achiziție publică în sectorul 1".

"Mai mult, în anumite cazuri, s-a ajuns și la amenințări la adresa reprezentanților firmelor care au refuzat să 'cotizeze'. Plata 'comisionului' se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locații stabilite de către Vlad Moisescu — ca de exemplu sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu. Banii erau preluați direct de Vlad Moisescu. Uneori Vlad Moisescu solicita ca o parte din comisionul pretins să fie plătit prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate. Vlad Moisescu pretindea ca aceste contracte de publicitate să fie încheiate cu Ghiță Sebastian, prin firma care îi aparține acestuia și în cadrul căreia funcționează postul de televiziune România TV", se arată în referat.

Ion Brad este descris în document ca fiind o persoană de încredere a lui Vlad Moisescu și trezorierul Partidului Național Liberal — Organizația Sectorului 1 București, și care, la indicațiile acestuia, realizează gestionarea banilor.

Despre Vlad Moisescu se spune că este o persoană foarte influentă în interiorul PNL și se bucură de sprijinul conducerii partidului și al multor persoane cu funcții importante în instituții de stat.

"El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce privește activitatea derulată la nivelul Primăriei sectorului 1 București, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea", mai subliniază anchetatorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”