SCANDAL/PSD, acuzat că a DISCRIMINAT FEMEILE la Congres cu buletine roz de vot și număr fix de locuri în conducere. Consiliul de Combatere a Discriminării "va demara PROCEDURILE LEGALE"

SCANDAL/PSD, acuzat că a DISCRIMINAT FEMEILE la Congres cu buletine roz de vot și număr fix de locuri în conducere. Consiliul de Combatere a Discriminării "va demara PROCEDURILE LEGALE"

Liviu Dragnea, promotorul unei legi controversate chiar despre "toleranta fata de diferentele de grup", este acuzat de discriminare pentru organizarea votului la Congresul de ieri. "PSD a decis in mod discriminatoriu ca din cele 14 functii de vicepresedinti, 10 sa fie alocate exclusiv barbatilor si 4 exclusiv femeilor" si, in plus, a folosit la alegerile "pentru femei" buletine de vot culoarea roz, acuza Coalitia pentru Egalitate de Gen, care anunta ca va sesiza CNCD. Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro ca asteapta sesizarea ONG-urilor, "dupa care vom demara procedura legala".

   *Partidul Social Democrat (PSD) a organizat duminica, 18 octombrie, un congres in care au fost alesi 14 vicepresedinti si presedintele executiv, dupa ce cu o saptamana in urma social-democratii si-au ales presedintele partidului, Liviu Dragnea.

  *Liderii partidului au decis ca, din cei 14 vicepresedinti, 10 sa fie barbati si 4 femei.

Coalitia pentru Egalitate de Gen, formata din 10 organizatii neguvernamentale care activeaza in domeniul drepturilor femeilor, a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca atrage atentia conducerii PSD "cu privire la modul incorect si discriminatoriu de aplicare a principiul cotelor de reprezentare a femeilor". "Mai mult decat atat, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepresedintii femei duce in derizoriu intreaga procedura si intareste stereotipurile de gen", avertizeaza Coalitia.

ONG-urile sustin ca aceste cote "trebuie sa asigure un procent minim de femei in randul candidatilor sau ai vicepresedintilor alesi, nu sa limiteze accesul femeilor la functiile de conducere, asa cum s-a intamplat in cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Daca s-a dorit ca cel putin 4 vicepresedinti sa fie femei, restul de locuri ar fi trebuit sa fie lasate competitiei libere intre candidati, indiferent de sex, nu sa fie alocate exclusiv barbatilor. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practica frecvent utilizata de partidele de stanga de la nivel european". 

"Separarea pe sexe a candidaturilor sau a functiilor alese este acceptabila numai in cazul paritatii de gen (50/50), intrucat se bazeaza pe egalitatea intre femei si barbati. Prin urmare, daca Partidul Social Democrat ar fi dorit sa scoata separat la concurs functiile de vicepresedinti, numarul functiilor alocate femeilor trebuia sa fie egal cu numarul functiilor alocate barbatilor. In schimb, PSD a decis in mod discriminatoriu ca din cele 14 functii de vicepresedinti, 10 sa fie alocate exclusiv barbatilor si 4 exclusiv femeilor", sustine Coalitia pentru Egalitate de Gen.

ONG-urile spun ca "este de apreciat intentia PSD de a imbunatati reprezentarea de gen in functiile interne de conducere ale partidului, insa modul in care s-a aplicat in practica aceasta intentie este eronat deoarece instituie o restrictionare a accesului egal la functii".

Coalitia pentru Egalitate de Gen anunta ca "va transmite in urmatoarele zile o sesizare catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu fapta de discriminare care a avut loc la Congresul Partidului Social Democrat".

"Speram ca reactia noastra sa fie analizata la modul serios de catre conducerea PSD in asa fel incat la urmatoarele alegeri interne si in procedurile de desemnare a candidatilor in alegerile locale sau legislative cotele de reprezentare a femeilor sa fie utilizate intr-adevar ca o masura afirmativa. Organizatiile noastre stau la dispozitia Partidului Social Democrat si a Organizatiei de Femei PSD cu expertiza necesara pentru ca pe viitor cotele sa fie aplicate in mod corect", se mai arata in comunicatul remis de ONG-uri catre HotNews.ro. 

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale explica faptul ca, "in Parlamentul Romaniei, in Camera Deputatilor exista locuri rezervate pentru minoritatile nationale. Acest lucru nu impiedica reprezentantii unei minoritati nationale (maghiari, romi, sasi, ucraineni, rusi-lipoveni, turci, tatari s.a.) sa candideze, daca doresc, pe celelalte locuri din Parlament, pe listele unui partid sau ca independenti. Ar constitui o fapta de discriminare sa fie exclusiv ale etnicilor romani celelalte locuri din Parlament. Facem aceasta analogie pentru a se intelege mai bine natura discriminatorie a deciziei PSD de a segrega locurile de vicepresedinti intre femei si barbati". 

Coalitia pentru Egalitate de Gen este formata din Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA - Societatea de Analize Feministe, Asociatia Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociatia Front (Feminism Romania) Centrul Filia, Asociatia EMA din Brasov, Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP), Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO) si Asociatia Plural.

Csaba Astzalos, presedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminarii: Daca se constata discriminare, amenda este intre 3.000 si 100.000 lei 

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat ca in acest caz "competenta revine CNCD-ului, avem prevedere expresa in acest sens".

"Nu a fost depusa inca o plangere. Am luat la cunostinta din presa ca o coalitie de ONG-uri va depune o plangere, ca urmare nu am procedat la autosesizare. Asteptam sesizarea, dupa care vom demara procedura legala de citare a partilor si de solutionare", a precizat Asztalos.

Potrivit acestuia, "in caz de discriminare, aici ar fi incidente prevederile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse dintre femei si barbati, mai precis articolul 21, care are prevederi in zona obligatiilor partidelor politice si limitele sunt intre 3.000 si 100.000 lei. Putem sa analizam si prevederile ordonantei 137/2000, dar la prima vedere din analiza mea vom merge pe o solutionare avand in vedere prevederile legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse dintre femei si barbati".

Informatii de background

Acuzatiile de discriminare aduse conducerii PSD vin la doua saptamani dupa ce Senatul a adoptat cu mare rapiditate chiar legea lui Liviu Dragnea care incrimineaza "defaimarea sociala". Presedintele PSD a initiat in septembrie, pentru prima data in activitatea sa de parlamentar, un proiect de lege care se refera la "promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup".

Liviu Dragnea este acuzat insa de numeroase ONG-uri ca "distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii" prin aceasta lege. Citeste aici mai multe despre proiectul lui Dragnea


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”