Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu proteste în stradă dacă salariile din sistem nu vor fi mărite cu 50%

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu proteste în stradă dacă salariile din sistem nu vor fi mărite cu 50%

„Luând act de prorogarea datei de intrare în vigoare a pachetului de bază de servicii medicale pe motivul consultării cu toţi factorii interesaţi, anunţată de domnul prim-ministru, Victor Ponta, solicităm Ministerului Sănătăţii să includă în calculul pachetului de bază o creştere a salariilor cu cel puţin 50% şi finanţarea reducerii semnificative a deficitului de personal. Acest lucru se poate realiza prin includerea în costul serviciilor medicale ce vor face parte din pachetul de bază a sumelor necesare pentru aceste măsuri”, arată un comunicat de presă.

Dacă negocierile eşuează, sindicaliştii vor protesta

Sindicaliştii ameninţă chiar şi cu proteste, dacă negocierile privind creşterile salariale vor eşua. Mai exact, potrivit comunicatului, Consiliul de coordonare al Federaţiei va lua în considerare organizarea unui program de proteste.

Legat de consultările care au avut loc până în acest moment, sindicaliştii susţin că acestea au fost cvasi-inexistente, „filosofia alcătuirii acestuia rămânând o necunoscută”.

„Având în vedere faptul că unul din principiile strategiei de acţiune a Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România îl constituie creşterea calităţii serviciilor medicale prin creşterea calităţii vieţii profesionale, considerăm prioritare în gândirea pachetului de bază atât satisfacerea intereselor pacienţilor cât şi intrarea în normalitate în ceea ce priveşte salarizarea personalului şi asigurarea numărului de profesionişti necesar unui act medical de calitate”, subliniază sindicaliştii.

424 de lei - valoarea medie a şpăgii din Sănătate

Valoarea medie a plăţilor informale în cazurile de condiţionare a actului medical în România este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro). Aşa arată un studiu publicat recent publicat de sindicatul Federaţia Solidaritatea Sanitară, efectuat pe un eşantion reprezentativ de 2.376 de angajaţi din sistemul sanitar românesc.

Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenţi au recunoscut existenţa condiţionării actului medical de aceste plăţi, însă acest procent „este mult mai mic decât cel indus de frecvenţa cu care acest aspect este vehiculat”.

„Procentul de aproape 6% este îngrijorător atunci când vorbim de condiţionarea actului medical, aceste cazuri înscriindu-se în categoria a ceea ce opinia publică desemnează drept şpagă", se afirmă în concluziile studiului.

Astfel, valoarea medie a sumelor obţinute în cazul condiţionării actului medical este de 424 lei, evidenţiază studiul.

Principalii beneficiari ai şpăgii: medicii

Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi au recunoscut existenţa unor „plăţi informale voluntare făcute de pacienţi către personal”, cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).

„Marea majoritate (92%) a salariaţilor care au indicat existenţa plăţilor informale consideră inechitabil 'sistemul plăţilor informale'. Principalii beneficiari ai plăţilor informale sunt medicii, urmaţi de asistenţii medicali. Majoritatea medicilor consideră că beneficiază de plăţile informale/onorariu medicii şi asistenţii în timp ce majoritatea asistenţilor consideră că beneficiază doar medicii”, evidenţiază studiul, potrivit Agerpres.

Angajaţii susţin că salariile mai mari cresc calitatea actului medical

De asemenea, 50,3% dintre respondenţi consideră că sistemul plăţilor informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanţarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare.

„Dacă adăugăm şi respondenţii care cred că plăţile informale ar trebui să fie pur şi simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenţi care doresc eliminarea plăţilor informale, sub o formă sau alta. Doar 28% dintre respondenţi consideră necesară oficializarea plăţilor informale, marea lor majoritate indicând însă faptul că o astfel de variantă ar trebui dublată de mecanisme care să asigure distribuirea lor echitabilă”, afirmă autorii studiului.

Totodată, 94% dintre salariaţii din sistem care au participat la studiu consideră că creşterea salariilor va conduce la creşterea calităţii serviciilor medicale, iar 78% dintre respondenţi au indicat creşterea discretă sau semnificativă a calităţii serviciilor medicale în cazul introducerii salarizării în funcţie de performanţă.

50% se consideră afectaţi de fenomenul inechităţilor salariale

Nu mai puţin de 46% dintre respondenţi au indicat că sunt afectaţi de fenomenul inechităţilor salariale, determinat de incoerenţele legislative din ultimii 5 ani, afirmând că au salariul mai mic decât colegii loc care au acelaşi nivel de pregătire şi lucrează la acelaşi loc de muncă.

În ceea ce priveşte reforma finanţării Sănătăţii, introducerea asigurărilor complementare cumulează 50,9% din opţiunile salariaţilor. Un procent similar indică drept parte a soluţiei creşterea nivelului de colectare la bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Suportarea de către pacienţi a diferenţelor de cost pentru ceea ce depăşeşte pachetul de bază este indicată de doar 25,8% dintre salariaţi.

Pe de altă parte, în opinia a circa 70% dintre salariaţii sistemului care au participat la studiu, disponibilitatea de plată suplimentară a pacienţilor direct către unităţile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este foarte mică sau chiar inexistentă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...