Sondaj Inscop: O treime dintre români consideră că Justiția e cea mai importantă instituție a democrației

O treime dintre români consideră Justiția drept cea mai importantă instituție a democrației, relevă Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul".

Astfel, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Dintre cei intervievați, 0,8% au indicat altă instituție, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.  

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu știu sau nu răspund.

Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta "nu știu/ nu răspund".

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acțiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe același subiect.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze.  

Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Sondajul relevă că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani, 76,6% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeași categorie de vârstă ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 40,6% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 43,4% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 12,3% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, 71,3% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 31,2% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 31,5% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 13,6% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Cât privește segmentul de populație cu vârsta de 65 de ani și peste, 63,2% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. Totodată, 30,8% dintre vârstnici ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 27% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 25,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 11,9% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23 — 30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet