Sorin Ovidiu Vîntu, eliberat condiționat din închisoare; decizia este definitivă

Sorin Ovidiu Vîntu, eliberat condiționat din închisoare; decizia este definitivă

Magistrații de la Tribunalul Ilfov au decis definitiv miercuri eliberarea condiționată din închisoare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la doi ani închisoare pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Inițial, Judecătoria Sectorului 4 îi respinsese lui Vîntu cererea de liberare condiționată, însă miercuri Tribunalul Ilfov i-a admis contestația, astfel încât el va fi pus în libertate.

"În temeiul art. 425 (1) alin. 7 pct. 2 lit. a rap. la art. 587 alin. 3 C. pr. pen. admite contestația formulată de condamnatul Vîntu Sorin Ovidiu, împotriva sentinței penale nr. 3265 din data de 02.10.2014 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București în dosarul penal nr. 23936/4/ 2014. Desființează sentința atacată și, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 C. pr. pen. rap. la art. 59 alin. 1 C. pen. din 1969 și art. 15 alin. 2 din Constituție, admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Vîntu Sorin Ovidiu de sub efectul pedepsei de 2 ani închisoare aplicată de Tribunalul București, Secția a II-a Penală prin sentința penală nr. 671/ 2012 pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea infractorului. Dispune liberarea condiționată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 1095/2014 emis de Tribunalul București, Secția a II-a Penală. Atrage atenția condamnatului asupra consecințelor nerespectării dispozițiilor art. 61 C. pen. din 1969. Fără cale de atac", se arată în soluția dată de Tribunalul Ilfov.

Vîntu a mai cerut în luna mai 2014, fără succes, eliberarea condiționată, invocând faptul că a executat două treimi din pedeapsă, s-a implicat constant în activități și programe educative în penitenciar, a redactat pe timpul detenției o lucrare științifică și a ajutat organele de anchetă prin denunțul pe care l-a făcut la DNA împotriva lui Rudel Obreja.

Pe 24 ianuarie 2014, Vântu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

El a fost trimis în judecată în octombrie 2010, sub acuzația că i-ar fi trimis în Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI.

Procurorii susțin că, în perioada octombrie 2009 — ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa două tranșe, de 50.000 de euro și 20.000 de euro.

Suma îi era necesară lui Nicolae Popa pentru a se ascunde în scopul de a nu fi descoperit de autoritățile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care fusese condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă și executorie, arătau procurorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia