Stelian Gheorghe-STELU, beneficiarul despăgubirilor de la ANRP, audiat la ÎCCJ

Stelian Gheorghe-STELU, beneficiarul despăgubirilor de la ANRP, audiat la ÎCCJ

Omul de afaceri Stelian Gheorghe, beneficiarul despăgubirilor frauduloase de la ANRP, a fost audiat miercuri de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În sala de judecată, Stelian Gheorghe a declarat că nu a știut că Alina Bica făcea parte din ANRP și că a cunoscut-o pe aceasta abia în anul 2014, când s-au întâlnit într-un restaurant.

El a precizat că Dorin Cocoș este cel care s-a oferit să îl ajute să primească o decizie de la ANRP. După ce dosarul de despăgubire a fost aprobat, Cocoș i-a cerut 10 milioane de euro cash, bani plătiți acestuia în mai multe rate.

Stelian Gheorghe a mai spus că nu a avut intenția să prejudicieze statul român și este gata să plătească cât mai repede prejudiciul reținut în cazul său.

Tot în acest dosar, judecătorii au respins cererea Alinei Bica de audiere în calitate de martor al Elenei Udrea și al lui Dorin Cocoș.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pe data de 9 iunie, când va continua audierea altor inculpați din dosar.

În decembrie 2014, fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Au fost deferiți justiției pentru aceeași faptă și alte persoane care erau în componența comisiei: Crinuța Dumitrean — președinte ANRP, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, toți în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu — vicepreședinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, șef birou în MJ, toți sub control judiciar, și Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupție în altă cauză.

De asemenea, au mai fost deferiți justiției evaluatorul Emil Nuțiu, în stare de arest preventiv, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

"În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane", susțin procurorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /