Teodor Mărieș (Asociația 21 Decembrie): Cerem mediere din partea președintelui Iohannis în dosarul Revoluției

Teodor Mărieș (Asociația 21 Decembrie): Cerem mediere din partea președintelui Iohannis în dosarul Revoluției

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, solicită medierea președintelui Klaus Iohannis în cazul clasării dosarului Revoluției. 

"Soluțiile pe care le avem sunt cele legale: prima — vom ataca la ÎCCJ decizia Parchetului. (...) Este vorba despre aceiași trei procurori care au decis clasarea dosarului în 2009. Ei nu mai aveau ce căuta în Parchetul General după 2009. (...) A doua chestiune pe care o vom face este cererea dreptului constituțional al președintelui de a media — cerem medierea în acest dosar, precedent există, a făcut-o Traian Băsescu, (...) nu mă îndoiesc că domnul Iohannis nu va face la fel", a afirmat Mărieș, vineri, în fața Palatului Cotroceni.

El a fost vineri la Cotroceni, după aflarea deciziei de clasare a dosarului Revoluției, iar luni urmează să aibă o întâlnire cu un reprezentant al Președinției.

"Regret în primul rând această nouă zdruncinătură, nu pentru cei care au fost răniți în Revoluție, pentru că ei mai sunt în viață, ci pentru cei care se află la doi metri sub pământ, pentru rudele și prietenii acestora. În dosarul Mineriadei sunt mai puține decizii la CEDO decât în dosarul Revoluției și totuși acesta s-a închis. (...) Acum, când lumea respira în sfârșit un aer de libertate, vii cu această decizie. (...) Pare o răzbunare a acelei bucăți din sistem care a ținut sub tăcere acele evenimente timp de 25 de ani", a arătat Teodor Mărieș.

Anterior, într-o conferință de presă susținută la sediul Asociației 21 Decembrie, el a spus că decizia de clasare a dosarului reprezintă "o umilință".

"Dacă este adevărat, nu pot decât să zâmbesc. Este un zâmbet trist. Nu pot să cred că au avut capacitatea intelectuală, și cu celelalte capacități nu cred că stau bine, să închidă dosarul Revoluției în care există mai multe decizii CEDO decât în dosarul Mineriadei. (...) Asociația va ataca decizia la Înalta Curte și este o umilință pe care o administrează, probabil, în răzbunare pentru faptul că defilează toți criminalii, la Parchetul General, din mineriadă. Vă zic că sunt aceiași", a susținut Mărieș.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare au clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea și lipsirea de libertate a unor persoane, precum și distrugerea unor bunuri.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, faptele comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989 au făcut, inițial, obiectul a 4.544 de dosare penale: în 1.244 dosare cercetarea a fost efectuată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București; în 17 dosare de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași; în 317 dosare de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj; în 169 — de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara; în 233 — de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel; în 2.564 dosare de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare.

Împotriva ordonanței de clasare se poate formula plângere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /