Trei medici, două diriginte de farmacie și patru intermediari - reținuți în dosarul rețetelor oncologice false decontate de stat

Trei medici, două diriginte de farmacie și patru intermediari - reținuți în dosarul rețetelor oncologice false decontate de stat

Nouă din cele 13 persoane vizate de ancheta în dosarul decontărilor de rețete false din domeniul oncologic și hematologic au fost reținute aseară, informează Mediafax, citând surse judiciare. Este vorba de trei medici, două diriginte de farmacie și patru intermediari, toți implicați în prescrierea, eliberarea și decontarea la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a aproximativ 1.100 rețete false, prejudiciul estimat fiind în valoare de 3,5 milioane euro.
La audiri au fost aduși și medicul Ilie Vonica, patronul firmei Polisano din Sibiu, din care face parte și lanțul de farmacii REȚETA (alături de clinici, un spital privat, o fabrică de medicamente etc.) prin intermediul cărora s-ar fi realizat decontarea, și soția acestuia, Ioana Vonica, de asemenea vizată în dosar, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax. Printre medicii anchetați se află trei medici de la Institutul Clinic Fundeni: Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie.
Ieri-dimineață, polițiștii bucureșteni și procurorii au efectuat 25 de percheziții în București și județele Sibiu, Ilfov și Dolj, la sedii de firme, farmacii și domiciliul unora dintre cei vizați. La ora 6,00 anchetatorii au descins și la Institutul Clinic Fundeni, unde în prezența conducerii unității s-au percheziționat trei cabinete medicale. Unul dintre cei trei medici vizați, Otilia Georgescu, a asistat la percheziții, fiind ulterior dus la audieri. Tot la percheziţii, în locuinţa unui medic au fost găsiţi 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, iar la o farmacistă, 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro, transmiteau ieri, „la cald”, instituțiile abilitate. De la oră la oră informația s-a dezvoltat. Alte și alte sume mari de bani descoperite, la domiciliu, în torpedoul mașinii, la sediu etc..
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulos pentru acestea, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei. 10 persoane sunt urmărite penal, iar în cursul lunii trecute aproximativ 130 de pacienți ale căror date figurau pe rețete au fost chemați să dea declarații. Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, a mai precizat PTB.
"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei", a mai precizat PTB.

Modul de operare al rețelei nu era foarte complicat, deși în circitul economic au fost identificate și două societăți de tip fantomă, fără sediu, prin care se derulau tranzacțiile și, la final, se retrăgeau banii în numerar. Cei trece medici de la Fundeni aveau sarcina să identifice pacienți și să emită rețetele false. A fost vorba atât de pacienți care suferă într-adevăr de cancer, dar care niciodată n-au beneficiat de medicamentele prescrise, cât și de pacienți care au ajuns la Fundeni cu alte probleme medicale, însă datele personale le-au fost reținute și folosite pentru emiterea rețetelor false. Este vorba de medicamente foarte scumpe, valorificate ulterior pe piața neagră sau în exportul paralel.
Semnale despre ce se întâmplă existau încă de acum doi ani, declara ieri, la Digi24, președintele CASMB, iar ancheta s-a început atunci, în tot acest timp culegându-se informații. Reprezentanții asociațiilor de pacienți sunt la rândul lor revoltați, cu atât mai mult cu cât nu o dată s-a pus în discuție subfinanțarea tratamentului pentru bolnavii de cancer și accesul dificil la ultimele medicamente apărute pe piață. În programul național de cancer sunt înregistrați 108.000 pacienți, iar fondurile alocate ajung la aproximativ 272 milioane euro. Valoarea celor 1.100 rețete false decontate fraudulos însuma 8,3 milioane lei...O bună parte dintre pacienți suportă însă din buzunar tratamentul, în special cu medicamentele noi, încă neaprobate în programul plătit de stat, principala motivație a accesului greu la medicamentele de ultimă generație fiind tocmai fondurile limitate.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...