Uniunea Judecătorilor condamnă sesizarea Inspecției Judiciare în cazul judecătorului care a decis eliberarea lui Piedone

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă ca "inacceptabil și periculos" faptul că Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul judecătorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel București, care a decis, în urma contestației, eliberarea din arest preventiv a lui Cristian Popescu-Piedone.

"UNJR condamnă ca inacceptabilă și periculoasă modalitatea în care Inspecția Judiciară înțelege să-și exercite prerogativele ce îi revin, potrivit legii, transformându-se într-un instrument de presiune împotriva judecătorilor, acțiune ce are ca efect încălcarea independenței justiției", se arată într-un comunicat postat pe site-ul UNJR.

Intervenția Inspecției Judiciare, spune UNJR, într-un moment în care hotărârea judecătorească nu este nici măcar motivată, este o presiune inacceptabilă asupra acestui judecător și o amenințare la adresa independenței tuturor judecătorilor, precum și "o violare flagrantă" a statului de drept în România.

UNJR precizează că un judecător trebuie să dea o hotărâre liber de orice presiuni, conform conștiinței sale și legii, indiferent că este vorba de o hotărâre de achitare, de arestare sau dimpotrivă, de respingere a cererii de arestare.

"UNJR denunță cu hotărâre orice presiune și orice atac la adresa independenței justiției și îl consideră inacceptabil cu atât mai mult cu cât, în acest caz, vine de la o instituție care ar trebui să apere independența justiției. În această ordine de idei, UNJR reamintește opiniei publice faptul că aceste acțiuni de presiune asupra judecătorilor au avut ca punct alarmant de pornire un raport al DNA de la începutul anului prin care erau criticate, fără echivoc, hotărâri judecătorești definitive date în cauze în care inculpații au fost trimiși în judecată de DNA", consideră UNJR.

Aceasta susține că IJ s-a transformat, în ultima vreme, în instanță de control judiciar, după ce a sesizat Secția de judecători a CSM cu acțiune disciplinară împotriva judecătorilor care au decis achitarea în cazul Rarinca, cu aprecieri asupra validității hotărârii judecătorești.

"UNJR solicită CSM ca de urgență să-și îndeplinească rolul constituțional de garant al independenței justiției și să ia poziție publică în acest caz", mai arată sursa citată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

4 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend