UPDATE Hossu: Guvernul a propus creșterea salariului minim la 1.200 lei/lună din mai; sindicatele cer majorarea la 1.275 lei

UPDATE Hossu: Guvernul a propus creșterea salariului minim la 1.200 lei/lună din mai; sindicatele cer majorarea la 1.275 lei

Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, "o corecție" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.

"Guvernul a venit cu o propunere ca salariul minim să fie de 1.200 de lei aplicat de la 1 mai 2016. Propunere care avea ca justificare faptul că este nevoie de un studiu care să analizeze impactul pe diferite județe sau anumite sectoare de activitate, care să poată să absoarbă creșterea de 150 de lei a salariului minim. Din acest punct de vedere mișcarea sindicală a spus clar că nu este de acord pentru că nu există nicio justificare pentru că decizia se ia acum, adică azi, mâine, și practic odată decizia luată studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim, poate avea asupra măsurilor legislative de ajutorare a unor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale legate de locuri de muncă, asupra instrumentelor legate de programe europene care să ajute zonele în dificultate sau sectoarele în dificultate", a spus Bogdan Hossu.

Acesta a afirmat că nu există nicio argumentație logică legată de existența acestui studiu după ce decizia asupra salariului minim este luată. După o pauză în cadrul discuțiilor, reprezentanții Guvernului au revenit cu aceeași propunere, de majorare a salariului minim de la 1 mai la 1.200 de lei.

"Am repropus măcar o corecție la pierderea pe care salariații o vor avea în sensul în care pierderea de la 1.050 de lei pe patru luni până la 1.200 de lei, cât ar fi trebuit să se dea, să fie redistribuită pe următoarele luni. Adică dacă se aplică de la 1 mai să se aplice un salariu minim de 1.275 de lei, care este diferența de fond de salariu de-a lungul unui an pentru salariații aflați în această situație. Rămâne ca Guvernul la noapte să decidă, mâine dimineața la 9,00 — 10,00 am înțeles că se va înainta propunerea de hotărâre de guvern către Consiliul Economic și Social, conform prevederilor legale, la orele 13,00 este plenul și apoi miercuri va fi ședința de Guvern care va stabili efectiv salariul minim și modalitatea", a spus Bogdan Hossu.

Acesta a anunțat că, în cazul în care nu crește salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie CNS Cartel Alfa va organiza mișcări sindicale. Reprezentantul CNS Cartel Alfa a mai afirmat că în cadrul discuțiilor s-a reconfirmat faptul că se dorește un mecanism de stabilire a salariului minim pe mai multe criterii, implicit pe coșul minim și care să aibă o coerență și o predictibilitate pe viitor, acesta fiind "singurul pas pozitiv".

Bogdan Hossu a mai spus că reprezentanții Guvernului nu au fost de acord cu propunerea patronatelor de majorarea a salariului minim la 1.200 de lei, dar cu păstrarea taxelor și impozitelor ca pentru cel de 1.050 de lei.

La rândul său, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a declarat că de majorarea salariului minim pe economie va fi afectată industria de lohn care se va delocaliza în momentul în care vor crește presiunile salariale, dar că nu aceasta ar trebui să consolideze România ca model economic. De asemenea, acesta a spus că mediul privat va fi principalul beneficiar al măsurilor de relaxare fiscală care se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, de aproximativ 7 miliarde de lei.

Pe de altă parte, Bogdan Hossu a arătat că la discuțiile de luni de la Ministerul Muncii nu au fost prezente toate organizațiile patronale.
"Regret faptul că pe partea confederațiilor de angajatori, nu s-au prezentat toate. Am constat în același timp că unii dintre ei și-au schimbat punctele de vedere. Constat că actualul Guvern nu respectă regulile de dialog social și face cu structuri, hai să spunem cu structuri de ONG-uri, cum este Coaliția pentru Dezvoltarea României, dar care nu arată niciun interes legat de structura respectivă", a subliniat Hossu.

Acesta este nemulțumit și de faptul că actualul Guvern nu a abrogat legea privind majorarea salariilor demnitarilor.

"Să nu uităm că, în același timp, Guvernul este de două luni la conducere și nu a abrogat legea de care beneficiază și ei actualmente, salariile marilor demnitari", a mai precizat președintele CNS Cartel Alfa.

Potrivit datelor Inspecției Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat recent că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?