Vânătorii de munte din Curtea de Argeș asigură securizarea provinciei afgane Kandahar împreună cu militarii americani

Vânătorii de munte din Curtea de Argeș asigură securizarea provinciei afgane Kandahar împreună cu militarii americani

Militarii Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" din Curtea de Argeș a realizat interoperaționalizarea cu Batalionul 2-327 Infanterie "No Slack" din armata SUA, creând structura Combined Task Force "No Slack - Posada", ce are rolul de a securiza regiunea Kandahar din Afganistan. Potrivit unui comunicat transmis miercuri de ofițerul de contact al Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", căpitanul Ovidiu Ciobanu, integrarea militarilor argeșeni în Batalionul de Protecția Forței pentru Baza Militară Kandahar a început pe 3 martie, imediat după dislocarea în Afganistan.

"În următoarele două săptămâni după dislocare, militarii români s-au instruit în cooperare cu omologii americani, prin participarea la programe de familiarizare și cursuri precum conducerea mașinilor de luptă tip MRAP în teren accidentat și deșert, trageri cu armament american în poligoane specializate, cunoașterea indicatorilor de demascare a dispozitivelor explozive improvizate, proceduri de evacuare medicală pe cale aeriană, cunoașterea tehnicii de comunicații de pe mașinile de luptă și utilizarea dispozitivelor ECM (electronic counter-measures) pentru evitarea dispozitivelor explozive radiocomandate, astfel încât să-și perfecționeze deprinderile pentru a asigura o protecție eficientă a bazei și a populației din provincia Kandahar", se arată în comunicat.

La jumătatea lunii martie, Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a atins nivelul inițial de capabilitate operațională, iar din prima decadă a lunii aprilie a început să-și asume întreaga responsabilitate asupra protecției Bazei Militare Kandahar și a zonei adiacente.

"Patrulele mixte americano-române au permis plutoanelor românești dezvoltarea relațiilor cu oficialitățile din sate și cu comandanții posturilor de poliție din zona de responsabilitate, relații care sunt esențiale pentru îndeplinirea cu succes a misiunii. (...) Un alt aspect esențial l-a reprezentat integrarea comandamentului celor două batalioane, gruparea de forțe neputând funcționa fără munca asiduă depusă de ambele părți în sincronizarea planificării și conducerii operațiilor și suportului logistic, concomitent cu câștigarea încrederii reciproce pe baza profesionalismului demonstrat", se precizează în comunicat.

În perioada în care forțele combatante ale Combined Task Force "No Slack — Posada" au participat la programele de antrenament în comun, personalul cu funcții de comandă și stat major din Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a participat la recunoașteri în districtele adiacente Bazei Militare Kandahar, împreună cu omologii americani. Ofițerii români au fost prezentați liderilor locali și comandanților posturilor de poliție, cu care vor interacționa pe perioada misiunii în Afganistan.

"Militarii pe care îi comand au înțeles și au dat totul pentru a se ridica la înălțimea așteptărilor partenerilor de coaliție, pentru a demonstra profesionalismul și determinarea militarului român. Este o responsabilitate crescută și totodată o provocare pentru vânătorii de munte argeșeni, întrucât executăm operații de contra-insurgență într-o structură interoperabilă și integrată atât la nivelul staff-ului, cât și la nivelul structurilor de manevră. În cadrul operațiilor deliberate, abordarea comună româno-americană are în vedere criteriile de diminuare a riscului asupra militarilor și asupra ariei de proximitate a Bazei Militare Kandahar, prin integrarea resurselor de supraveghere și sprijin aerian și implicarea forțelor de securitate afgane în procedura de planificare și execuție", a declarat locotenent-colonelul Florin-Corneliu Șoltuz, comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada".

Ceremonia de plecare într-o nouă misiune în Afganistan a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" a avut loc pe 13 februarie la Curtea de Argeș, în prezența ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, și a șefului Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Vânătorii de munte din Curtea de Argeș au mai participat la patru misiuni internaționale în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

Misiunea în Irak s-a desfășurat în perioada septembrie 2005 — martie 2006 cu un detașament de valoare companie. În Afganistan au avut loc trei misiuni cu detașamente de tip batalion, în perioadele iunie 2007 — ianuarie 2008, ianuarie — august 2010 și iulie 2012 — februarie 2013.

În timpul misiunii din 2010, Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a pierdut patru militari, sublocotenenții post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciobotaru și Paul Caracuda. Pe lângă cei patru eroi căzuți la datorie, alți șapte vânători de munte argeșeni au fost răniți, dintre care doi foarte grav.

Un alt vânător de munte de la unitatea din Curtea de Argeș, sublocotenentul post-mortem Aurel Marcu, a căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan în anul 2007. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?