VIDEO Percheziţii la şefii APIA, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Directorul APIA a fost ridicat de DNA. Cum funcţiona reţeaua de la Suceava




VIDEO Percheziţii la şefii APIA, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Directorul APIA a fost ridicat de DNA. Cum funcţiona reţeaua de la Suceava

UPDATE: Procurorii au descoperit mai multe nereguli la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură - Centrul Judeţean Suceava, adică APIA SUCEAVA, unde a fost constituit un grup infracţional format din funcţionari care aveau atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie din fonduri europene.

Este vorba despre Cheler Nicoleta, Chiriac Lya şi Blănariu Ionela Melania, care au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor peroane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, fiind vorba de peste 400 de dosare cu probleme, în 2012 şi 2013, potrivit unor surse judiciare.

Totul se făcea cu buna ştiinţă a celor de la Bucureşti, care ar fi primit foloase necuvenite pentru a nu face controale la Suceava, mai spun aceleaşi surse.

În 2013, au fost acordate ilegal subvenţii din fonduri europene în 246 de dosare (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu).

Parohii şi mănăstiri, abonate la fondurile europene

Astfel de drepturi financiare au fost acordate pe nedrept şi unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, care nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice, atât în 2012, când funcţionarii au aprobat 193 de dosare, cât şi anul trecut, când parohiile au primit subvenţii în 213 dosare avizate de aceştia.

Ilegalităţile au fost puse în practică şi cu implicarea medicilor veterinari, mai spun sursele citate.

Astfel, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, printre care doctorul Ciobanu Lucian, în complicitate cu alţi doctori veterinari concesionari, precum dr. Toma Neculai, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri şi le-au înregistrat la ANSVSA pentru a obţine pe nedrept de la APIA Suceava primele care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC).

Pentru a îndeplini însă condiţiile de eligibilitate, au fost modificate de respectivii doctori veterinari, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau cea privind mişcările de animale, în unele cazuri fiind utilizate chiar exploataţii virtuale, mai arată sursele judiciare.

Dosare trecute cu vederea de angajaţii şi şefii APIA Suceava

În aceste condiţii, angajaţii APIA Suceava au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse şi semnate în locul fermierilor chiar de către doctorii veterinari.

Mai mult, funcţionarii nu au solicitat ca la dosar să fie ataşate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligaţiilor legale ce le revin şi astfel au admis cererile de acordare a suvbenţiilor solicitate, fără ca aceste plăţi să fie de fapt eligibile.

Ca atare, susţin sursele, activitatea infracţională a acestor medici veterinari implicaţi în 239 de cereri de subvenţii în domeniul zootehnic a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, care nu a făcut verificări sau controale, deşi au fost mai multe sesizări depuse pe parcursul anului 2013 la această instituţie.

Spre exemplu, arată sursele, 59 de exploataţii au fost înfiinţate fictiv de catre un medic pentru obţinerea ilegală de subvenţii de la UE, iar funcţionarii urmau să aprobe plata subvenţiilor fără a verifica dosarul cu un pejudiciu estimat la aproape 500.000 de lei, dacă activitatea nu ar fi fost stopată. Asta ca urmare a verificărilor cerute şi iniţiate DNA Suceava şi nu ca urmare a constatărilor care ar fi trebuit să vină chiar de la angajaţii APIA Suceava.

Mai mult, funcţionarii publici locali ar fi avut sprijinul celor de la Bucureşti, APIA Bucureşti şi Ministerul Agriculturii, care supervizează activităţile APIA, spun surse judiciare, cei de la Suceava folosindu-se de fondurile sindicatului pentru a le aduce şefilor din Capitală, cu ocazia marilor sărbători (Crăciun, Paşte), produse tradiţionale din Bucovina.

Sprijin ilegal şi pentru cunoştinţe şi politicieni locali

Totodată, mai spun sursele citate, aceiaşi funcţionari publici de la APIA Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, mai exact pentru firmele administrate şi reprezentate de aceste persoane.

Este vorba despre Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic, care ar fi obţinut ilegal fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, pentru campaniile agricole 2010 -2013 (programele SAPS, ZMD, AMP 1 şi AMP2), în valoare de peste 780.000 de lei, arată surse judiciare.

Acestea explică faptul că, pe vremea aceea, reprezentantul Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, Piticari Ioan, era consilier local şi a fost sprijinit de primarul Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc – Serban Constantin Gabriel pentru obţinerea acestor subvenţii. Edilul i-a eliberat adrese şi a lăsat în posesia asociaţiei până pe 18 mai cele peste 165 de hectare de teren, fără să existe o hotărâre de consiliu local în acest sens, fără să organizeze o licitaţie, să fie încheiat vreun contract de arendă şi fără să se perceapă arenda corespunzătoare.

Funcţionarii APIA Suceava au fost coordonaţi de în acest grup infracţional de directorul executiv adjunct al instituţiei, care conduce de fapt APIA SUCEAVA, omul din umbră ce superviza întreaga activitate de acordare ilegală de subventii din fondurile europene, beneficiind de un puternic sprijin de la centru, directorului general APIA Bucureşti, mai spun sursele citate, apropiat al adjunctului de la Suceava. Acesta ar fi avut parte şi de sprijinul a trei directori, cu funcţii de decizie şi de control din cadrul direcţiilor agenţiei ( DACIS, IACS, etc).

În dosar este implicat şi un avocat, apropiat al adjunctului de la APIA Suceava, cu care directorul plin al instituţiei ar fi fost determinat să semneze un contract de asistenţă juridică fără respectarea legislaţiei în domeniu, creând un prejudiciu statului de 55.000 de lei.

UPDATE: Directorul APIA ar fi fost ridicat de DNA în urma descinderilor de miercuri dimineaţă.

Procurorii susţin că este vorba de fraudă cu fonduri europene în peste 400 de dosare de finanţare.

Sunt implicaţi şi funcţionari de la DSV şi ANSVSA Suceava.

UPDATE: Potrivit unui comunicat al DNA , procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava fac cercetări într-o cauză penală în care există suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local şi oameni de afaceri.

În acest dosar, miercuri dimineaţă au loc 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, din care cinci sunt la sediile unor instituţii publice şi persoane juridice.

În acest caz procurorii beneficiază de sprijinul SRI şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.


Sunt vizate mai multe persoane, care se află în vizorul anchetatorilor într-un dosar în care sunt suspectate de fapte de corupţie şi abuz în serviciu. Ar fi vorba de mai mulţi directori din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, potrivit DIGI24.

Este vorba despre nereguli în accesarea fondurilor europene.

De asemenea, sunt căutate mai multe persoane de la Direcţia Sanitară Veterinară, dar şi un avocat. În total, peste 20 de persoane sunt vizate de o anchetă complexă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sunt verificate foarte multe documente şi vor fi ridicate mai multe calculatoare, mai spun jurnaliştii.

Sunt şi câteva percheziţii la domiciliu, iar audierile vor fi făcute în această după-amiază la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care gestionează, printre altele, fondurile europene destinate fermierilor, a mai fost vizată de anchete DNA, aşa cum a fost cazul directorului general-adjunct, Aurel Pană, suspectat că ar fi luat mită.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 7 martie 2014, ca fostul director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Aurel Pană să stea 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia instanţei este definitivă şi a înlocuit măsura arestului preventiv.

Aurel Pană şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, acuzaţi de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, pe 8 noiembrie 2013.

Pană, trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Pană, pentru săvârşirea infracţiunilor luare de mită şi trafic de influenţă, şi a lui Mugur George Voinea , director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada mai - august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct la APIA şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înţelegeri prealabile, a pretins de la denunţător un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunţător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) şi externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziţie pentru ulei organizată de APIA.

În schimb, inculpaţii urmau să-şi exercite influenţa asupra celorlalţi membri ai comisiei de licitaţie astfel încât ofertele formulate de către societatea denunţătorului să fie declarate câştigătoare şi pentru a asigura societăţii susţinere în ceea ce priveşte derularea contractelor (plăţi în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

În aceeaşi perioadă, George Mugur Voinea ar fi obţinut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunţătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă TVA de 124.049,04 lei şi a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunţătorului, mai arată sursa citată.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…