Zeci de percheziţii ale DIICOT în Bucureşti, Teleorman şi Giurgiu

Zeci de percheziţii ale DIICOT în Bucureşti, Teleorman şi Giurgiu

Procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DGCCO au efectuat joi, 4 decembrie, 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Teleorman, Giurgiu şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formate din 15 persoane, specializate în comiterea infracţiunilor de camătă, șantaj şi spălare a banilor.

Liderii grupului sunt suspectaţi au coordonat activitatea infracţională a unei grupări constituite încă din anul 2011 pe raza județului Teleorman, ai cărei membri erau implicați în activități de cămătărie (fiind percepute dobânzi între 5% şi 40% lunar, din valoarea creditului acordat) și recuperări de debite, inclusiv prin mijloace violente (amenințare, șantaj).

Principala preocupare a acestora era acordarea de împrumuturi cu dobânzi (camătă) către diverse persoane, în general administratori ai unor societăți comerciale, după ce în prealabil ”studiau” posibilitățile de restituire a împrumuturilor, dar și bunurile, mobile sau imobile, de valoare, ce ar putea fi valorificate pentru achitarea debitelor și a dobânzilor.

Debitorii, în situația în care întârziau plata dobânzilor, erau căutați în mod insistent de către cămătari, iar cu ocazia întâlnirilor și discuțiilor avute cu aceștia, se recurgea inclusiv la amenințări, intimidări, iar în unele situații la acte de violență fizică.

De asemenea, în situaţia în care erau în imposibilitatea de a achita datoriile, debitorii erau constrânşi să îşi vândă bunurile imobile, eventual cu posibilitatea răscumpărării la valori superioare celor de vânzare.

Sumele obţinute de către membrii grupării erau folosite pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux, case, terenuri), atât pe numele lor, cât și pe numele unor membri de familie, rudelor sau ale unor interpuși, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

3 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 O decizie corectă! Drulă, ministrul Transporturilor, nu mai vrea drumuri modernizate care să treacă prin sate,…