ALERTĂ Percheziții în Harghita în dosarul profanării crucilor din Cimitirul eroilor din Valea Uzului

ALERTĂ Percheziții în Harghita în dosarul profanării crucilor din Cimitirul eroilor din Valea Uzului

ALERTĂ Percheziții în Harghita în dosarul profanării crucilor din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Procurori și polițiști din județul Harghita fac joi dimineață percheziții în cinci locații din județ într-un dosar deschis după ce mai multe persoane au acoperit cu saci de gunoi crucile unor eroi de război din Cimitirul din Valea Uzului, au declarat pentru  G4Media.ro surse judiciare.

Crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, după cum arată fotografiile postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul Erdely.ma. Un articol în limba maghiară postat pe site-ul citat și semnat de ”un grup de activiști anonimi” susține că respectivii activiști au acoperit crucile eroilor români, catalogate drept ”amplasate ilegal”.

Imaginile postate de grupul civic maghiar arată cum crucile au fost acoperite cu saci negri de gunoi lipiți cu bandă adezivă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, comunitatea maghiară susține că autoritățile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri.

UDMR a protestat față de intenția autorităților locale și a cerut guvernului Dăncilă să împiedice ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 17 mai.

În cele din urmă, ceremonia a fost amânată, după ce Inspectoratul de Stat pentru Construcții a arătat că Primăria Dărmaneși nu a respectat legislația.

Cimitirul Valea Uzului e amplasat la granița dintre județele Harghita și Bacău.

 
 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…