Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

Ingrid Bicu are 33 de ani și reprezintă România ca expert la Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA) - Stockholm. Toate costurile privind cazarea, diurna, salariul și transportul sunt suportate de România prin Autoritatea Electorală Permanentă, scrie  Europa Liberă .

Cariera lui Ingrid Bicu începe însă pe băncile liceului, când are primul contact cu SRI. La 19 ani este angajată de Serviciul Român de Informații, iar la 26 de ani predă ca lector la Academia Națională de Informații. Și-a dat demisia din SRI la 29 de ani pentru a se angaja la Autoritatea Electorală Permanentă. În ultimul an și jumătate, ea a reprezentat România într-un for important privind promovarea democrației la nivel mondial, organism internațional din care România nu face parte încă.

Europa Liberă a încercat să afle câte persoane au fost detașate în afara României de Autoritatea Electorală Permanentă și care este experiența profesională a acestora. În răspunsul oferit pentru Europa Liberă, AEP precizează că există o singură persoană: Ingrid Bicu.

Autoritatea Electorală Permanentă susține că în „istoricul profesional” al lui Ingrid Bicu figurează faptul că între 2006 și 2016 aceasta a lucrat la Serviciul Român de Informații – Centrul Surse Deschise. Ținând cont de faptul că aceasta este născută în octombrie 1986, ea nu avea 20 de ani în momentul angajării în SRI ca subofițer. Era în primul an de facultate. Potrivit informațiilor Europa Liberă, primul contact între Ingrid Bicu și Serviciul Român de Informații a avut loc în timpul liceului, înaintea examenului de Bacalaureat.

Ingrid Bicu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice – SNSPA în 2008, iar între octombrie 2012 și octombrie 2013 a fost lector la Academia Națională de Informații.

Pe site-ul instituției, se precizează că Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” este unitatea de învățământ superior militar a SRI și are ca obiectiv formarea ofițerilor de informații, atât pentru Serviciului Român de Informații, cât și pentru celelalte instituții cu atribuții în domeniul siguranței naționale.

Colaborarea lui Ingrid Bicu cu SRI se termină la finalul anului 2015, prin demisie. Aceasta renunță și la colaborarea cu Academia Națională de Informații, potrivit CV-ului său. În perioada octombrie 2013 – final 2015, Ingrid Bicu s-a aflat în concediu după nașterea copilului, iar în 2016 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Mihail Kogălniceanu din Iași.

De la SRI, la Autoritatea Electorală Permanentă

După demisia de la SRI, Ingrid Bicu se angajează la Autoritatea Electorală Permanentă, la Departamentul de Comunicare. Potrivit  profilului de Linkedin , ea a fost coordonator al biroului electoral pentru cetățenii români aflați în străinătate între octombrie 2016 și decembrie 2016, în timpul alegerilor parlamentare.

Ingrid Bicu a completat pe platforma Linkedin că a condus pentru prima dată implementarea votării prin poștă pentru cetățenii români aflați în străinătate și a supravegheat procesul electoral în străinătate.

În primăvara lui 2017, ea avansează și ajunge director de comunicare în cadrul Autorității Electorale Permanente.

 

Propusă de Daniel Barbu, fostul șef AEP, pentru Idea International

În februarie 2019, între AEP, condusă de Daniel Barbu, și Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA) s-a semnat un acord de cooperare privind efectuarea unui stagiu de practică în calitate de expert național de către un reprezentant al AEP în cadrul Institutului.

„Ingrid Bicu  a fost desemnată pentru a participa la stagiul de practică în calitate de expert național, ca urmare a parcurgerii cu succes a unui amplu proces de testare a cunoștințelor, aptitudinilor profesionale și abilităților sociale gestionat în totalitate de International IDEA. Acesta a fost inițiat în luna noiembrie 2018 și s-a derulat pe parcursul a trei luni – până în luna ianurie 2019 – și a inclus o serie de evaluări, interviuri, precum și un test scris”, a explicat AEP modul prin care Ingrid Bicu a fost desemnată pentru acest post.

Internațional IDEA  este o organizație interguvernamentală cu 33 de state membre, înființată în 1995. Misiunea sa este de a promova democrația la nivel mondial. Acordul încheiat de Daniel Barbu avea „scopul de a iniția procesul de aderare a României la reputatul organism internațional”, se arată în răspunsul oferit de AEP în exclusivitate pentru Europa Liberă. Calitatea de membru al International IDEA este deschisă guvernelor care demonstrează angajamentul față de statul de drept, drepturile omului, principiile de bază ale pluralismului democratic și consolidarea democrației.

„Activitatea doamnei Ingrid Bicu, angajat AEP, în cadrul Internațional IDEA, a început la 1 martie 2019 și s-a axat, în primul rând, pe sprijinirea procesului de elaborare și promovare a Raportului privind Starea Globală a Democrației, publicat în luna noiembrie 2019. Aportul doamnei Bicu este de altfel recunoscut în paginile publicației”, a precizat conducerea Autorității Electorale Permanente.

Instituția adaugă că, astfel, România a fost reprezentată pentru prima dată în cadrul Rețelei Mondiale pentru Justiție Electorală.

Mandatul lui Ingrid Bicu este prelungit în ianuarie 2020 de președintele Autorității Electorale Permanente,  Constantin Mitulețu-Buică . Activitatea lui Bicu este lăudată de oficialii AEP.

„Încă de la debutul crizei generate de COVID-19, Ingrid Bicu a semnat o serie de articole în limba engleză și spaniolă, în care a explorat, din diferite unghiuri, impactul COVID-19 asupra democrației și se fac recomandări cu privire la respectarea drepturilor și libertăților fundamentele ale cetățenilor”, se mai arată în răspunsul AEP.

În documentul menționat, se precizează că recomandările făcute de Ingrid Bicu au fost preluate de organisme internaționale cu renume în domeniul promovării democrației, fiind menționată Organizația Statelor Americane – Ghidul pentru organizarea alegerilor în timpul pandemiei.

Autoritatea Electorală Permanentă menționează că studiul realizat de IDEA International privind „Impactul COVID-19 asupra alegerilor”, a fost citat de publicații internaționale precum CNN, Foreing Affairs, Washington Post, Le Figaro, Foreign Policy, El Pais, New York Times. De asemenea, tot AEP adaugă că expertiza lui Ingrid Bicu în domeniul comunicării strategice și al alegerilor a fost solicitată de Comisia de la Veneția, Centrul de Excelență pentru apărare cibernetică a NATO, Centrul de Excelență pentru Comunicare Strategică a NATO sau Asociația Oficialilor Electorală Europeni.

Câți bani plătește România pentru prezența lui Ingrid Bicu la International IDEA - Stockholm

Toate cheltuielile legate de prezența lui Ingrid Bicu la Stockholm în cadrul International Idea sunt plătite de România prin Autoritatea Electorală Permanentă.

„Doamna Ingrid Bicu încasează un salariu net de 5.932 lei pe lună, iar indemnizația de delegare este de 26.710 lei (aproximativ 5.564 de euro) pe lună”, este răspunsul oferit de Autoritatea Electorală Permanentă pentru Europa Liberă.

Toate detaliile privind activitatea, trecutul profesional și costurile plătite de România pentru Ingrid Bicu au fost oferite de Autoritatea Electorală Permanentă în urma solicitării Europa Liberă .


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa