Antivacciniști care s-au inoculat contra COVID încearcă să „anuleze” vaccinul făcând băi cu borax

Antivacciniști care s-au inoculat contra COVID încearcă să „anuleze” vaccinul făcând băi cu borax

Persoane care nu cred în beneficiile vaccinului împotriva COVID-19, dar care s-au inoculat fie din cauza obligativității impuse de autorități sau angajator, fie datorită unor regului de sănătate publică implementate de oficiali, încearcă să se „detoxifice” făcând băi cu borax, după ce o înregistrare video recentă susținea că acestea pot elimina efectele vaccinurilor, relatează G4Media.ro .

  • Boraxul („boratul de sodiu”, „diborat de sodiu decahidrat”) este un mineral din clasa boraților. Boraxul apare în natură sub formă cristalină sau masivă, asemănător anhidritului, gipsului sau sării geme. Boraxul ia naștere prin secarea prin uscare a lacurilor sărate, care sunt numite și lacuri de borax. Mineralul mai poate lua naștere prin sedimentare, sau mai poate fi întâlnit în coșurile vulcanilor.

Experții medicali atrag însă atenția asupra acestui tratament controversat, promovat prin intermediul rețelelor de socializare, afirmând că el „nu va anula vaccinul împotriva coronavirusului” și că, „odată ce o persoană este vaccinată, nu există cale de întoarcere.”

Un sfat controversat

Într-un videoclip postat pe platforma TikTok, și care a avut sute de mii de vizualizări, osteopata Carrie Madej din statul american Georgia a afirmat că o baie care conține bicarbonat de sodiu, săruri Epsom și agentul de curățare borax – folosit la curățarea metalelor, precum și în farmacii, cosmetică etc – va „detoxifia vaccinul” în cazul oricărei persoane care a fost inoculată împotriva coronavirusului.

„Soluția ei? O baie cu bicarbonat de sodiu pentru radiații și sare Epsom pentru otrăvuri,” a scris reporterul NBC Ben Collins pe Twitter. „Apoi, spune ea, adăugați borax pentru a curăța nanotehnologiile. (Nu faceți asta)”

NBC News a scris că nu este clar la ce se referă Madej prin „nanotehnologii,” dar într-un podcast numit „Reawaken America,” ea a susținut că există „un sistem de calcul lichefiat” în interiorul vaccinurilor împotriva coronavirusului. Osteopata a spus, de asemenea, că vaccinurile sunt „o poartă către transumanism.”

„Remediile și regimurile de detoxifiere au fost de ani de zile elementele de bază ale mișcării antivaccin,” a raportat Collins. „Cu mult înainte de COVID-19, antivacciniștii influenți și antreprenorii din domeniul sănătății alternative promovau tratamente nedovedite și uneori periculoase despre care susțineau că ar scăpa copiii de presupusele toxine care persistau după imunizarea de rutină din timpul copilăriei.”

Videoclipul lui Madej a fost eliminat de pe platforma TikTok (iar conturile sale de socializare par să fie inaccesibile), dar utilizatorii au putut să-l partajeze făcând așa-numitele Duets (dueturi), o funcție prin care internauții pot adăuga reacții sau context la un videoclip original. Unele dintre aceste duete, care au devenit și ele virale, enumeră ingredientele necesare pentru o „baie de detoxifiere” sau arată utilizatori care fac ei înșiși astfel de băi.

Experții citați de NBC News au afirmat încă că o astfel de baie ar putea irita pielea și ochii, dar nu va elimina efectele unui vaccin împotriva COVID-19.

Jurnaliștii l-au citat pe Dana Hawkinson, director medical pentru prevenirea și controlul infecțiilor în cadrul sistemului de sănătate al universității de stat din Kansas, care a spus că boraxul este „potențial caustic și dăunător.”

„Cred că probabil sunt oameni care încearcă să facă bani,” a afirmat Hawkinson despre băile cu borax. „Dacă cineva se gândea să o facă, aceste (tratamente) nu sunt deloc susținute de știință sau de date sau de ceva de această natură.”

Hawkinson a avertizat, de asemenea, persoanele care folosesc uleiuri esențiale pentru a trata sau a preveni COVID-19, lucru dezavuat de către US Food and Drug Administration (FDA). „Știm că acele uleiuri esențiale vândute la Walmart au fost legate și de o serie de infecții bacteriene foarte importante.”

O opinie similară a împărtășit și Angela Rasmussen, virolog și profesor adjunct la Universitatea din Saskatchewan (Canada), care a declarat: „Odată ce ești injectat, procesul salvator de inoculare a început deja. Nu poți dezactiva o sonerie. Pur și simplu nu este posibil din punct de vedere fizic.”

Potrivit National Library of Medicine, utilizarea abuzivă a boraxului implică o varietate de riscuri, inclusiv: iritații ale pielii, ochilor și respiratorii, probleme digestive, infertilitate, insuficiență renală, șoc și chiar moarte. De asemenea, FDA a interzis boraxul ca aditiv alimentar.

Men’s Health a scris că o căutare rapidă pe Facebook pentru termenul „borax” a aratat că oamenii folosesc borax ca „agent vindecător” și mai mulți utilizatori de TikTok promovează presupusele beneficii antivaccin ale băii. Termenul „baie de detoxifiere” are peste 1.5 miliarde de vizualizări colective de videoclipuri doar pe această platformă de socializare.

Revista l-a citat pe William Schaffner, profesor de medicină preventivă la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, care a afirmat: „Riscurile (băii) sunt minime. Puteți obține o curățare externă a pielii, dar aceasta nu va avea niciun efect asupra sistemului dumneavoastră imunitar, care a răspuns deja la vaccin.”

De asemenea, este imposibil „să anulezi” un vaccin după ce l-ați primit, a adaugat doctorul Schaffner, deoarece vaccinul stimulează sistemul imunitar să răspundă la COVID doar intern. „Baia sau tratamentul extern nu vor intra în corp.”

Potrivit specialistului, singura modalitate prin care organismul nu mai răspunde la vaccin este dacă A) suferiți de o boală gravă care vă slăbește sistemul imunitar sau B) un medicament imunosupresor. „Și chiar și atunci, sistemul tău imunitar va păstra probabil o parte din ‘amintirea’ vaccinării.”

Teoriile antivacciniștilor

Referindu-se la remediile controversate folosite în cazul coronavirusului, ziariștii de la The Guardian au vorbit și despre tratamentul cu ventuze, despre care grupurile antivacciniste au afirmat că poate elimina efectele vaccinurilor anti-COVID. (Potrivit Centro kinetic , terapia cu ventuze „implică plasarea unor cupe de sticlă sau cupe de silicon pe pielea pacientului pentru a crea un vid, astfel încât sangele este atras la suprafața pielii în anumite părți ale corpului care au nevoie de vindecare”.

Specialiștii au subliniat că această terapie cu ventuze nu are beneficii dovedite în cazul coronavirului. Cu toate acestea, mesaje care oferă instrucțiuni despre cum se poate „dezinocula” un vaccin prin acest tratament controversat au fost distribuite masiv pe rețelele sociale.

Jurnaliștii au afirmat că remediile de „detoxifiere” vaccinale nedovedite și uneori periculoase, inclusiv băile cu borax, dietele restrictive și suplimentele alimentare, au fost populare în cercurile antivacciniste de ani de zile. Rețelele de socializare, împreună cu rezistența politizată la mandatele de vaccinare COVID-19 impuse de guverne și companii din diferite părți ale lumii, au intensificat răspândirea dezinformarii.

TikTok, în special, a devenit o platformă pentru antivacciniștii influenți. Promovarea duetelor care includ mesaje antivaccin și tratamente controversate este văzută de unii experți ca un moment semnificativ în ceea ce privește influența din ce în ce mai mare reprezentată de rețelele de socializare în perioada pandemiei.

„Acest lucru ilustrează modul în care aceste comunități antivaccin se schimbă și promovează aceste afirmații spre persoanele vaccinate,” a declarat Ciaran O’Connor, analist la Institutul pentru Dialog Strategic, o organizație nonprofit din Londra dedicată studierii extremismului și dezinformarii.

Fapt pozitiv

În timp ce răspândirea „detoxificărilor” vaccinurilor anti-COVID a provocat îngrijorare în rândul experților, unii dintre aceștia susțin însă că acest lucru ar trebui să fie văzut ca un semn că obligativitatea vaccinurilor impusă de guvern și de unele companii funcționează.

„Cred că este de fapt un semn bun că aceste videoclipuri de genul Cum să-ți anulezi vaccinul au început să apară,” a afirmat Rasmussen. „Ele sugerează că mulți dintre acei oameni care spuneau anterior ‘vaccinurile sunt groaznice și nu le voi face niciodată’ de fapt le fac.”

Fără borax, Rasmussen a spus că baia nu este o idee dăunătoare după ce ai primit vaccinul, dar nu va face nimic pentru „radiațiile” sau „nanotehnologiile” inexistente.

„Faceți baie și relaxați-vă cu un pahar de vin, știind că sunteți ferit de o infecție virală potențial letală,” a adăugat specialista.

Reamintim că, la mijlocul lunii septembrie, președintele Joe Biden a anunțat că vaccinul anti-COVID sau un test săptămânal de depistare vor fi obligatorii în companiile americane cu peste 100 de angajaţi.

Acest anunţ, care se referă la mai mult de 80 de milioane de angajaţi din sectorul privat potrivit preşedinţiei, se adaugă la alte măsuri cum ar fi vaccinarea obligatorie pentru patru milioane de angajaţi ai statului federal şi pentru angajaţii companiilor de subcontractare. În acest moment, mandatul de vaccinare a fost însă blocat de judecători federali. Casa Albă a contestant decizia ancestor.

De asemenea, numeroase companii americane mari au anunțat că impun obligativitatea vaccinării pentru angajații lor, ele amenințându-i pe cei nevaccinați că fie vor fi suspendați fără plată, fie vor fi chiar concediați.

Până luni la prânz, Statele Unite au înregistrat 47.036.751 cazuri de infecții de COVID-19, cu o medie zilnică de 80.885 și cu o creștere de 11% în ultimele 14 zile.

Numărul spitalizărilor este de circa 46.000 de pacienți, în scădere cu opt procente în ultimele două săptămâni.

De asemenea, numărul deceselor provocate de coronavirus a coborât cu 16% în ultimele două săptămâni, ajungând la o medie zilnică de 1.133. De la începutul pandemiei și până în prezent coronavirusul a provocat 761.980 de decese în Statele Unite.

În același timp, aproximativ 226 de milioane de americani au primit cel puțin o doză de vaccin și cel puțin 195 de milioane au primit două, ceea ce înseamnă că 58,8% dintre americani sunt complet vaccinați.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

3 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

4 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

5 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”