Armata virtuală a lui Putin: Universul Z, locul unde se duce lupta pentru putere și dezinformare

Armata virtuală a lui Putin: Universul Z, locul unde se duce lupta pentru putere și dezinformare

Războiul din Ucraina a dus la apariția online a „Z-Universe”, o rețea de site-uri și conturi de social media numite după popularul simbol pro-război. Rețeaua este activă pe aplicația de mesagerie Telegram, care, spre deosebire de Twitter și Facebook, nu este interzisă în Rusia, relatează The Moscow Times .

„Universul Z” pare haotic, însă este de fapt foarte complex și ierarhic FOTO EPA-EFE

Toți membrii săi răspândesc propagandă pro-Kremlin și anti-ucraineană, publicând informații care pot fi sau nu adevărate, dar care motivează războiul și uciderea ucrainenilor.

„Z-Universe” pare haotic, însă este de fapt foarte complex și ierarhic. În frunte se află politicienii și oficialii de la Kremlin, precum fostul președinte rus Dmitri Medvedev. La următoarea treaptă ierarhică se află guvernatorii și liderii militarii, precum șeful așa-zisei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, sau liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov. Apoi se află șefii presei de stat și gazdele talk-show-urilor, urmați fiind de „analiști” și corespondenți de război.

Iar la cea mai de jos treaptă ierarhică se afla o armată de troli. Canalele lor de Telegram au zeci de mii de abonați, dar majoritatea sunt boți.

În primele zile ale lunii septembrie, în timpul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov, rețeaua a intrat într-o stare de șoc. Nu cu mult timp în urmă, în lumea virtuală, armata rusă era „a doua cea mai bună armată din lume” și ar fi putut cuceri orice capitală europeană dacă ar fi încercat. Însă, dintr-o dată, forțele ruse nu au putut avea sub control câteva orașe ucrainene de dimensiuni medii.

Prima reacție a fost negarea. Pe 9 septembrie, când trupele invadatoare fugeau din orașul Izium, corespondentul de război Alexander Kots încă făcea ceea ce făcuse de-a lungul războiului: răspândea dezinformare. Kots a publicat videoclipuri cu parașutiști care promiteau tuturor că Izium nu va cădea niciodată. Trei zile mai târziu, corespondentul de război scria dintr-o altă locație, la zeci de kilometri de orașul ucrainean.

Balaklia , Kupiansk și Izium au fost eliberate. Ne retragem din cea mai mare parte a regiunii Harkov. Acesta este un dezastru militar", conform canalului de Telegram Zastavny .

Nu pot explica ce se întâmplă acum pe frontul Izium. Dar există o singură opțiune: mâine toți cei responsabili pentru eșecul de pe front vor fi arestați pentru înaltă trădare", conform postării publicate pe Telegram de canalul Jivov .

Scăderea moralului

Explozia de pe podul Crimeei a contribuit și mai mult la scăderea moralului rețelei: „Nu mai este clar cine conduce operațiunea specială: Rusia sau Ucraina?”, conform unei postări a unui canal .

Ulterior, a venit vremea pentru a cere socoteală. Liderul cecen, Ramzan Kadîrov l-a acuzat pe comandantul Forțelor Armate Ruse din estul Ucrainei, Aleksander Lapin, de incompetență, iar pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, de nepotism.

Lapin este inutil... Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda pe Lapin la gradul de soldat, i-aș scoate medaliile și l-aș trimite în prima linie pentru a-și spăla rușinea”, a afirmat Kadîrov.

Evgheni Prigojin , fondatorul companiei militare private Wagner Group, a afirmat: „Toți acești idioți ar trebui trimiși în primele linii cu mitraliere, desculți”.

O asemenea critică publică la adresa oficialilor guvernamentali este extrem de neobișnuită în Rusia de astăzi. Cu toate acestea, merită să ne amintim că niciunul dintre acești oameni nu își exprimă părerile personale. Toți au un șef în vârful ierarhiei Kremlinului. Șeful atât al lui Kadîrov, cât și al lui Prigojin este considerat a fi șeful Gărzii Naționale Ruse, Viktor Zolotov.

Se pare că Zolotov a hotărât să utilizeze eșecurile armatei pentru a slăbi poziția ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care era considerat înainte de război succesorul lui Vladimir Putin.

Lupta pentru putere

În mod surprinzător, se pare că unii oficiali de la Kremlin s-au alăturat atacului asupra lui Șoigu. Se crede că Nezygar, canalul de Telegram, exprimă opiniile administrației prezidențiale.

Clienții direcți și mediatorii procesului care se află la Washington și Londra au reușit să tragă Rusia într-un conflict militar direct pe scară largă cu Ucraina și unul indirect cu blocul NATO”, conform postării publicate de canalul Nezygar.

Toate aceste manevre au avut succes. Generalul colonel Aleksander Lapin a rămas pe același post, dar generalul Serghei Surovikin a fost numit să conducă toate operațiunile militare din Ucraina. Liderul cecen a fost promovat în gradul de general colonel.

Generalul Serghei Surovikin

Generalul Serghei Surovikin

Apoi, în peisaj apare Igor Strelkov, un colonel FSB în retragere. În anul 2014, Strelkov a condus oamenii înarmați să preia puterea în Donețk, apoi a devenit ministru al Apărării în Republica Populare Donețk, a luptat fără prea mult succes și a fost înlocuit de ofițeri din armata rusă.

„Mareșal de carton”

De atunci, Strelkov a criticat constant comandanții militari ai Rusiei. Încă din prima zi a războiului, el a solicitat o mobilizare generală, „mobilizarea informațională”, adică isteria patriotică, și supunerea economiei la nevoile armatei.

El i-a numit pe comandanții militari ruși „idioți” și l-a catalogat pe Șoigu drept un „Mareșal de carton”.

Niciunul dintre siloviki (n.red. șefi ai structurilor de securitate, ideologii care îi împărtăşesc opiniile lui Putin), Ministerul Apărării, FSB, Garda Națională Rusă, nu își doresc să îi ia locul liderului de la Kremlin. Ei concurează pentru influența asupra președintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, după cum a subliniat jurnalista Iulia Latinina, „bătălia care se duce este pentru poziția lui Șoigu, nu pentru tronul lui Putin. Dar oricine va deveni succesorul lui Șoigu va deveni și succesorul lui Putin”.

Este greu de înțeles ce se întâmplă în jurul Kremlinului, chiar și analizând indiciile rețelei „Z-Universe”. Ceea ce este clar, însă, este că eșecurile militare au alimentat o luptă pentru putere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”