Arrivederci, Romania!/Decizia Justiţiei italiene de a nu-l extrăda în România pe fugarul Dragoş Săvulescu a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian/Săvulescu figurează pe site-ul Poliţiei Române la persoane urmărite, dar face filme la Hollywood

Arrivederci, Romania!/Decizia Justiţiei italiene de a nu-l extrăda în România pe fugarul Dragoş Săvulescu a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian/Săvulescu figurează pe site-ul Poliţiei Române la persoane urmărite, dar face filme la Hollywood

Sentinţa Curţii de Apel Napoli de a nu îl extrăda în România pe fugarul Dragoş Săvulescu a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian, potrivit unui răspuns al Ministerului italian al Justiţiei, la solicitarea G4Media.ro .

În tot acest timp, fostul acţionar de la Dinamo, Dragoş Săvulescu, figurează pe site-ul Poliţiei Române la  persoane urmărite , fiind vizat de un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, după ce la începutul anului trecut a fost condamnt la 5 ani şi jumătate de detenţie efectivă în dosarul Retrocedărilor, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, Cristi Borcea şi alţi inculpaţi. Ei au fost găsiţi vinovaţi de un prejudiciu de 114 milioane de euro.

Foto: Dragoş Săvulescu pe pagina IGPR; Sursa: https://www.politiaromana.ro/

Purtătorul de cuvânt al Ministerului italian al Justiţiei, Paulo Fantauzzi, a explicat pentru G4Media.ro că Justiţia din Napoli a luat două decizii în cazul lui Săvulescu.

Pe 15 septembrie 2020, Curtea de Apel din Napoli a refuzat predarea lui Dragoș Săvulescu autorităților române (în conformitate cu articolul 18 bis, litera c, legea nr. 69/2005) şi a dispus recunoașterea și executarea în Italia a pedepsei românești de 5 ani și 6 luni închisoare.

Această sentință a devenit definitivă la 26.09.2020, deoarece părțile nu au făcut apel la Curtea Supremă”, a explicat Paolo Fantauzzi pentru G4Media.ro.

Mai departe, pe 13 octombrie 2020, după ce decizia de ne-extrădare în România a rămas definitivă prin ne-apelare de către procurorul italian, la cererea procurorului general al Republicii Italiene şi a avocaţilor lui Săvulescu, Curtea de Apel Napoli i-a aplicat acestuia decretul-lege de graţiere nr. 241/2006, i-a scăzut 3 ani din pedeapsă şi, rămânând cu doar 2 ani şi 6 luni (adică sub 3 ani), a dispus ispăşirea pedepsei cu suspendare.

De ce nu a fost atacată decizia Curţii de Apel Napoli cu apel? „Deoarece acestea sunt aprecieri subiective care aparțin magistratului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Italian al Justiţiei pentru G4Media.ro.

Paolo Fantauzzi spune că Ministerul român al Justiţiei nu a fost informat cu privire la posibilitatea ca procurorul italian să conteste decizia Curții de Apel din Napoli. „Ministerul Justiției din România nu avea dreptul de a participa la procedurile pentru aplicarea grațierii și nici nu avea posibilitatea de a contesta dispoziția prin care iertarea a fost aplicată de Curtea de Apel din Napoli.

Între timp, Săvulescu apare în presă în imagini care arată cum se bronzează în Mykonos cu Eros Ramazzotti şi face actorie la Hollywood, alături de Kevin Costner.

Foto: Dragoș Săvulescu și Eros Ramazzotti în Mykonos în luna august; Sursa: https://retetesivedete.ro/ Foto: Dragoș Săvulescu alături de Kevin Costner; Sursa: https://retetesivedete.ro/

Citește mai jos răspunsul Ministerului italian al Justiţiei în limba italiană.

„Gentile collega,

in riferimento alle sue ulteriori richieste, l’Ufficio Stampa del Ministero della Giustizia puntualizza quanto segue:

  1. La decisione della Corte d’appello di Napoli nel caso del sig. Dragoș Săvulescu è definitiva?

La Corte di Appello di Napoli ha assunto due decisioni. Con sentenza del 15.9.2020 la Corte di Appello di Napoli ha rifiutato la consegna di Dragoș Săvulescu alle autorità rumene (ai sensi dell’art. 18 bis, lett. c, legge n. 69/2005) disponendo il riconoscimento e l’esecuzione in Italia della sentenza rumena e della pena di anni 5 e mesi 6 di reclusione. Questa sentenza è divenuta definitiva il 26.9.2020 poiché le parti non hanno proposto ricorso per Cassazione. Con ordinanza del 13.10.2020, su conforme richiesta del Procuratore Generale e della difesa di Săvulescu, ha dichiarato estinta per indulto ex legge n. 241/06 la pena di anni 3 di reclusione quale parte della maggior pena di anni 5 e mesi 6 inflitta a Săvulescu e riconosciuta ed eseguita in Italia.

  1. In caso affermativo, perché non è stata aggredita dal procuratore italiano?

Trattandosi di valutazioni soggettive che appartengono al singolo magistrato, questo Ufficio non ha elementi per rispondere.

  1. Il ministero della Giustizia rumeno è stato informato della possibilità di impugnare la decisione della Corte d’appello di Napoli nel caso del sig. Dragoș Săvulescu e quale è stata la reazione del ministero della Giustizia rumeno?

Il Ministero della Giustizia rumeno non aveva legittimazione a partecipare al procedimento di applicazione dell’indulto né aveva la possibilità di impugnare il provvedimento con cui l’indulto è stato applicato dalla Corte d’Appello di Napoli.

Cordiali saluti”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria