Austria a rămas singura țară care se opune deocamdată aderării României la Schengen

Austria a rămas singura țară care se opune deocamdată aderării României la Schengen

Joi a avut loc o ședință a Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper), comisie care pregătește ședința reuniunii Justiție și Afaceri Interne (JAI) a Consiliului Uniunii Europene, care reunește miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE, susțin surse europene pentru G4Media.

În cadrul întâlnirii, Austria a fost singura țară care s-a opus introducerii pe ordinea de zi a reuniunii JAI din 8 decembrie, a propunerii privind intrarea în spațiul Schengen a României.

Reprezentantul Olandei a transmis aprecieri pentru propunerile făcute de România și a invocat raportul misiunilor în țară a experților olandezi. Acesta a dat indicii că guvernul olandez va cere parlamentului din această țară un vot pozitiv, în favoarea României, dar unul negativ în privința aderării Bulgariei, spun sursele G4Media.

În ce privește Austria, sunt de așteptat două evenimente de la care România speră la schimbarea poziției acestei țări.

Primul eveniment se va consuma în 2 și 3 decembrie, în Grecia, atunci când se va desfășura reuniunea de lucru, la nivel de lideri, a Partidului Popular European, eveniment la care va participa și cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Este programată o întâlnire între președintele Klaus Iohannis și Karl Nehammer, iar unul dintre subiectele de pe agendă este și aderarea României la Schengen.

Al doilea eveniment se referă la un proiect al Comisiei Europene care va fi prezentat cel mai probabil pe 6 decembrie, cu o zi înainte de reuniunea Coreper. Acesta se referă la un plan comun al comunității europene privind migrația ilegală. Prin acest proiect, Comisia Europeană oferă liderilor austrieci o oportunitate pentru a explica electoratului un eventual vot pozitiv aderării României la spațiul Schengen.

De menționat este și că pe agenda oficială a comisiei JAI din 8 decembrie se află și subiectul extinderii Spațiului Schengen.

”Miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință. Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, se menționează pe portalul Consiliului UE.

Este însă posibil ca în funcție de evenimentele din următoarele zile această agendă să fie modificată.

Consiliul JAI se reunește, de regulă, o dată la trei luni, iar următoarele reuniuni sunt programate pentru 8 decembrie, 9 martie 2023 și 8 iunie 2023.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...