Cât de reuşită este până acum contraofensiva Ucrainei?

Cât de reuşită este până acum contraofensiva Ucrainei?

Câștigurile inițiale ale Ucrainei rămân cu mult sub liniile defensive rusești ridicate în ultimele luni. Acestea se află la 12-14 kilometri mai la sud de locul unde Ucraina a făcut cele mai multe progrese până acum.

Câștigurile inițiale ale Ucrainei rămân cu mult sub liniile defensive rusești FOTO Profimedia

Ucraina se confruntă cu o rezistență rusă acerbă în sud și est, la o săptămână după ce a declanșat contraofensiva pentru a elibera teritoriul ocupat de Rusia. Forțele ucrainene au câștigat teren, dar luptele au loc pentru fiecare metru, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, într-un comunicat. „Inamicul face totul pentru a păstra pozițiile. Rușii folosesc în mod activ aviația și efectuează focuri de artilerie intense”, a spus Maliar. „În timpul ofensivei, trupele noastre se confruntă cu câmpuri minate continue, care sunt combinate cu șanțuri antitanc. Toate acestea sunt combinate cu contraatacuri constante ale unităților inamice asupra vehiculelor blindate și cu utilizarea masivă a sistemelor de bruiaj electronic și a dronelor kamikaze.”

Ucrainenii și rușii raportează câștigurile în metri

Marți, trupele ucrainene au avansat 250 de metri în direcția Bahmut în zona lacului de acumulare Berhiv și încă 200 de metri în direcția Torețk în regiunea Donețk, a spus Maliar. În regiunea Zaporojie, armata ucraineană a elibert până la un kilometru în direcția Berdiansk, ceea ce face până acum un avans total de trei kilometri pătrați în regiune. Luptele se desfășoară în prezent în mai multe regiuni din sudul și estul Ucrainei. Ucrainenii și rușii își raportează câștigurile în metri de luni bune. De exemplu, în bătălia de nouă luni pentru Bahmut, Rusia ar fi pierdut un soldat la fiecare 48 de centimetri de teritoriu câștigat, a informat ministerul britanic al apărării, scrie politico.eu.

Așteptări depășite

După succesul rapid în contraofensiva de anul trecut la Harkov și Herson, Ucraina se confruntă cu presiuni pentru a oferi rezultate egale sau chiar mai bune.

„Acesta nu este un film de la Hollywood. Forțele ucrainene avansează cu viteza de care au nevoie de data aceasta. La fel ca la contraofensiva de anul trecut. Oamenii nu au informații despre câte încercări eșuate au fost făcute anul trecut înainte de marele succes pe care toată lumea îl prețuia”, Taras Chmut, un analist militar ucrainean și șeful celei mai mari fundații militare ucrainene de voluntariat, numită Come Back Alive.

Pierderi

În ciuda faptului că ucrainenii au fost nevoiți să treacă prin câmpuri minate sub artilerie și bombardamente aeriene, ei încă au raportat că au câștigat ceva teren. Pe parcursul săptămânii trecute, Ucraina a raportat că a eliberat șapte sate din regiunile Donețk și Zaporizhzhia. Cu toate acestea, în primele săptămâni ale contraofensivei, armata ucraineană a pierdut deja cel puțin 16 tancuri Bradley și patru tancuri Leopard, a raportat proiectul de informații open source Oryx. Comandamentul ucrainean nu a comentat pierderile de echipamente militare.

Atacurile țintite

Între timp, forțele ruse au punctele de comandă și lanțurile de aprovizionare distruse.

Luni, Ucraina l-a ucis pe generalul armatei ruse Serghei Goriacev, a informat presa rusă, citând așa-zișii bloggeri militari ruși. Goriacev, care se pare că a murit într-o lovitură cu rachetă de croazieră Storm Shadow furnizată de Marea Britanie. Era comandant al armatei a 35-a rusă și împreună cu el ar mai fi murit și alți ofițeri ruși. Publicația independentă rusă Istories a scrie că Goriaciov a devenit al 10-lea general rus ucis în timpul războiului.

Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului – un oraș din zona ocupată de ruși din Zaporojie – a declarat marți că forțele ucrainene au distrus mai multe baze de soldați ruși în Melitopol și în jurul acestuia.

Rușii dau vina pe ploaie pentru progresele ucrainene

Milbloggeri ruși au atribuit progresele ucrainene condițiilor meteo-ploaie și ceață abundentă în zonele cheie ale contraofensivei lor. Experții au spus că condițiile meteorologice nefavorabile de duminică au blocat aeronavele rusești, împiedicând eforturile de a lovi zonele în care erau concentrate forțele ucrainene, în jurul regiunilor Donețk și Zaporizhia, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

FOTO Pixabay

FOTO Pixabay

Rușii aruncă în aer în structurile hidrotehnice

Trupele Federației Ruse aruncă în aer în mod regulat structurile hidrotehnice în zonele în care Forțele Armate ale Ucrainei contraatacă, a declarat maiorul Vladislav Dudar, reprezentant al Departamentului pentru Securitatea Mediului și Acțiunea Minelor din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei, informează Military Media Center. Potrivit acestuia, trupele Federației Ruse au minat un număr mare de structuri hidrotehnice în regiunile Zaporojie și Herson. „În prezent subminează în fiecare zi micile structuri hidrotehnice din diverse așezări”, a subliniat Dudar. El a mai menționat că consecințele acestor acțiuni nu sunt încă de amploare, fiecare detonare afectând terenurile agricole ale unuia sau două sate. Ihor Maskalevici este convins că dezastrul de la hidrocentrala Kahovskaia nu este ultimul accident provocat de om pentru care Ucraina ar trebui să fie pregătită.

Rușii folosesc tot mai intens aviația

Activitatea aviației tactice rusești s-a intensificat în ultimele două săptămâni, în special deasupra sudului Ucrainei, a afirmat serviciul de informații militare britanic în evaluarea de miercuri.

Aceasta a fost cu siguranță o reacție la creșterea operațiunilor ofensive ucrainene, în timp ce Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) încearcă să sprijine trupele terestre cu lovituri aeriene, consideră armata britanică.

Cu toate acestea, numărul zilnic de ieșiri de luptă ale forțelor aeriene rămâne cu mult sub vârful de 300 de ieșiri de luptă pe zi de la începutul războiului.

În ultimul an, forțele aeriene rusești au folosit din ce în ce mai mult arme aer-sol, cum ar fi bombele „cu planare”, care permit bombardierelor să atace la distanțe considerabile față de țintele lor, mai afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Kievul trebuie să-și depășească problema fundamentală a lipsei de avioane de luptă – în timp ce așteaptă cu răbdare ca vestul să furnizeze în cele din urmă avioane F-16.

Comandantul trupelor lui Kadîrov a fost rănit la Zaporojie

Mâna dreaptă a liderului cecen, Ramzan Kadîrov, Adam Delimhanov, a fost rănit în luptele din Ucraina, în regiunea Zaporijia, potrivit presei ruse.

Nu au fost oferite detalii suplimentare cu privire la gravitatea rănilor sale. În mod bizar, Kadîrov a apelat la Telegram pentru a recunoaște că nu îl poate contacta pe Delimhanov și că habar nu are unde se află. Liderul cecen, care de luni de zile a aplaudat uciderea ucrainenilor, face acum apel la autoritățile ucrainene pentru ajutor. „Solicit serviciilor de informații ucrainene să furnizeze informații despre pozițiile care au fost lovite, astfel încât să-mi găsesc dragul FRATE”, a scris Kadîrov miercuri. „Promit o recompensă generoasă și vă cer să mă ajutați”, a scris Kadîrov. Adam Delimkhanov a avut un rol proeminent în campania militară a Rusiei în Ucraina, comandând forțele cecene la Mariupol în primele zile ale conflictului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?