Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

LARICS continuă proiectul „ STOP FALS CORONAVIRUS! ” cu studii de caz despre cele mai virale dezinformări despre COVID-19 în spațiul digital de limbă română.

Se poate cu ușurință constata că pandemia noului coronavirus le-a oferit adversarilor „clasici” ai Occidentului, cum ar fi Rusia și China, oportunități nemaiîntâlnite până acum în contextul războaielor informaționale pe care aceste țări le coordonează prin diverși proxy și canale afiliate.

Una dintre narațiunile acestor războaie strategice, promovate de sursele pro-Kremlin,  este destul de contradictorie  și ne spune că acest coronavirus (SARS CoV-2) ar fi mai puțin dăunător decât gripa sezonieră: „Marea moștenire a COVID-19 va lăsa mai mulți morți decât gripa sezonieră, după dispariția panicii”.

Aceeași narațiune despre „panica” provocată de coronavirus am regăsit-o într-un interviu de 9 minute postat pe 19 martie pe  canalul de YouTube  al unui „profesor” și „specialist în boli infecțioase” din Germania pe nume Sucharit Bhakdi. Interviul este în limba germană (subtitrat în limba engleză) și, în decurs de doar o săptămână, a reușit să acumuleze 936.012 de vizualizări și 5.364 de comentarii (04.04.2020).

Captură după interviul urcat pe canalul de YouTube al lui Sucharit Bhakdi

Sursa:  YouTube

Pe scurt, „profesorul” ne prezintă o așa-numită „teorie” că omenirea ar asista acum la o panică indusă din cauza pandemiei de COVID-19 deoarece zilnic, în fiecare țară, oricum mor zeci de oameni fie din cauza diferitelor afecțiuni, fie pe cale naturală adică de bătrânețe – „ipoteză” similară cu  narațiunea promovată de Kremlin  cu diverse ocazii.

Mai mult, Sucharit Bhakdi afirmă că, la nivel global, în numele pandemiei COVID-19 statele au luat măsuri extreme. Acesta le numește „grotești, absurde și foarte periculoase” și că acest coronavirus nu poate provoca o boală serioasă la tineri și nu omoară pacienți care nu au alte boli, asimilându-l oarecum cu o gripă sezonieră. Și asta în condițiile în care mortalitatea provocată de noul coronavirus este variază între 1-3,4%, în timp ce gripa sezonieră are o rată a mortalității mult mai mică – de aprox. 0,1%.

Inclusiv datele pe care le furnizează nu se bazează pe nicio sursă științifică. De exemplu, Bhakdi susține în interviu că „99,55% [din cei infectați – n.a.] au simptome ușoare sau deloc” –  fapt infirmat de studii  realizate de specialiștii Institutului Robert Koch din Germania, care au demonstrat că aproximativ 20% din manifestările bolii sunt grave sau pot pune viața oamenilor în pericol.

Iar numărul mare de victime din Italia este atribuit de Bhakdi factorilor externi, cum ar fi poluarea mediului. Acesta menționează explicit că „plămânii locuitorilor de aici au fost atacați timp de zeci de ani” și că „nordul Italiei este China Europei”. Dar nu ne sunt aduse exemple clare sau studii în acest sens.

M-am uitat pe statisticile prezentate de OECD și am descoperit  un studiu  care invalidează această teză a „profesorului”: în 2017, în Germania au murit 450 de persoane la un milion de locuitori din cauza efectelor poluării aerului. În Italia au fost 436 de persoane și în Spania doar 289 la un milion de persoane. Înainte de a izbucni pandemia coronavirusului în Europa, Italia nu a avut un număr excesiv de persoane cu boli pulmonare. Topul clasamentului era ocupat de țări din Europa Centrală și de Est, precum Bulgaria (827/1 milion de locuitori), Lituania (671), Letonia (646), Croația (587) și Ungaria (575).

Efectele poluării aerului în diferite state. Mortalitatea calculată la 1 milion de locuitori

Sursa:  OECD Data

Instituțiile de cercetare, cum ar fi Institutul Robert Koch, nu s-au referit până acum, în mod explicit, la calitatea aerului ca fiind un factor relevant pentru a explica rata mortalității mai ridicată în unele regiuni din cauza COVID-19. Prezentarea factorului de poluare a aerului ca unic declanșator al crizei, așa cum face Sucharit Bhakdi în videoclipul său, nu se bazează pe date probate științific, ci pe niște speculații.

De altfel, un alt mit al „profesorului” din Germania  a fost demult demontat  de Organizația Mondială a Sănătății, care atenționează că toate grupurile de vârstă sunt vulnerabile în fața COVID-19 și de aceea toate categoriile de vârstă trebuie să ia măsuri de precauție (cum ar fi respectarea igienei mâinilor și a căilor respiratorii).

Grafic publicat de Organizația Mondială a Sănătății la secțiunea „Myth busters”: Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (nCoV-2019)

Sursa:  World Health Organization

La sfârșitul interviului, „profesorul” încearcă să ne „sucharească” cu o prorocire apocaliptică – oamenii merg spre „autodistrugere” și „suicid” din cauza a ceea ce el numește o „fantasmă”. Din păcate, această „fantasmă” omoară zilnic sute de oameni în Italia și alte țări,  inclusiv tineri  care nu au avut până atunci nicio problemă de sănătate.

Narațiunile false că pericolul pandemiei de coronavirus nu este atât de mare precum e prezentat de „presa mainstream” și că măsurile luate de autorități pentru distanțare socială și izolare a populației ar fi „abuzive și exagerate” au fost pe larg popularizate și pe canalele oficiale afiliate Moscovei, cum ar fi  Sputnik News în limba germană . „Deschideți grădinițele și școlile in loc de a arunca familiile in haos. Școlile sunt cele mai bune locuri de a-i aduna si de unde afli cum se transmite lanțul infecțios.  […] Dar sub nicio forma carantina! Oamenii trebuie sa meargă la restaurante pe riscul propriu”, colportează propagandiștii ruși în Europa, chiar dacă recent  Putin le-a cerut  celor 12 milioane de locuitori ai Moscovei să respecte carantina ca măsură „absolut necesară”.

Pe urmele rețelei digitale „Bhakdi”

Interesant rămâne și faptul că  acest canal al lui Bhakdi , lansat pe 18 martie și cu doar trei interviuri video urcate pe platformă, a reușit să strângă într-un timp-record peste 10.100 de abonați și un total de peste 850.500 de vizualizări (01.04.2020).

La o căutare pe Google după numele și prenumele „profesorului” „Sucharit Bhakdi”, am descoperit  o pagină a sa pe Wikipedia , unde se specifică în limba germană că este născut pe 1 noiembrie 1946 în Washington D.C., doctor și specialist în microbiologie. Acesta a mai fost profesor la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și șef al Institutului de Igienă și Microbiologie Medicală. Pagina de pe enciclopedia virtuală a fost creată în 2009, dar  fusese intens completată  de câțiva „contribuitori” anonimi începând cu luna martie 2020, în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus în Europa.

Coincidență?

La o verificare după numele „Sucharit” pe site-ul oficial al Universității de Medicină din Mainz, am descoperit  câteva citări  ale lucrărilor sale, așa că cel mai probabil avem de-a face cu o persoană reală, dar care e folosită ca „idiot util” în promovarea unor narațiuni strategice de manipulare, anti-sistem, în condițiile în care Sucharit Bhakdi nu are măcar un cont pe Facebook, sau unul funcțional pe  platforma LinkedIn .

La fel, nu cred că acesta își urcă singur interviurile pe canalul respectiv de YouTube, mai ales că propagandiștii pro-Kremlin preferă să lucreze „cu materialul clientului” chiar fără cunoștința acestuia.

În schimb, interviul „specialistului” este răspândit de diverse conturi false și adepți ai teoriilor conspirației precum e  Oliver Janich , inclusiv pe grupuri de Facebook anti-vaccin, sau pe contul de Instagram al  rapperului Fler .

Captură după informațiile oferite de presupusul canal de YouTube a lui Bhakdi

Sursa:  YouTube

Este de ajuns doar să căutați după numele „Sucharit Bhakdi” pe Google sau Bing pentru a vedea partea vizibilă a rețelei dezinformatoare, eclipsând contribuțiile sau articolele științifice publicate anterior de „specialistul” nostru.

Captură după articolul publicat de offGuardian despre opiniile celor „12 experți”, printre care și Sucharit Bhakdi

Sursa:  offGuardian

Pe 24 martie, interviul lui Bhakdi e publicat pe  site-ul marginal de știri false offGuardian  de limbă engleză (un soi de off-sideri ai jurnalismului) și încadrat într-un text cu citări din alți „profesori” binevoitori, care răspândesc la unison diverse „pseudo-teorii” despre coronavirus. Titlul materialului este „ 12 Experts Questioning the Coronavirus Panic ”, cu trimitere la simbolismul biblic al apostolilor lui Hristos, iar „materialul” este creat printr-un „efort” al echipei  Swiss Propaganda Research  – „an independent nonprofit research group investigating geopolitical propaganda in Swiss” (a se citi și „promovarea propagandei pro-Kremlin”). Aici am găsit alte „informații actualizate” despre COVID-19 colectate prin contribuția „unui medic elvețian” anonim. Mai mult, aici publicul este rugat să sugereze nume de experți cu opinii diferite de „narațiunile mainstream” referitoarea la noul coronavirus.

Vi se pare un „pattern” recunoscut? Parcă am mai văzut  aceeași strategie de manipulare  și cu alte ocazii (mai cu seamă electorale). Strategia e deja consacrată, mai ales că se bazează pe eroarea logică  argumentum ad verecundiam  (sau „apelul la autoritate”) ușor de instrumentat mediatic.

Site-ul offGuardian a fost creat în 2015 și conține narațiuni dezinformatoare pro-Kremlin. Multe din articolele publicate în trecut erau anti-ucrainene. Site-ul în sine face parte din categoria portalurilor care distribuie sistematic teorii ale conspirației și narațiuni pseudo-științifice. Mai multe detalii despre acest site găsiți  AICI .

Un alt argument în favoarea ipotezei mele că „operațiune” de propagandă fusese atent planificată de Kremlin, ține și de rețeaua de traducere și distribuire rapidă a interviului pe rețelele de socializare. Pur și simplu, preluarea interviului pe YouTube și Facebook n-a fost una organică, ci „organizată”.

Exemplu de distribuire pe Facebook a dezinformării despre coronavirus de pe conturi false afiliate rețelei de propagandă pro-Kremlin. Traducere: „Minciuna despre coronavirus! Profesor din Germania. Microbiolog, specialist în boli infecțioase”

Sursa:  Facebook

 Vocea lui „Bhakdi” ajunge în România

Interviul „profesorului” din Germania este preluat, tradus în limba română și reîncărcat pe YouTube pe 24 martie de Marius Mioc, fiind disponibil pe  canalul său  pentru 4.4K de abonați ai săi. Practic, este preluată rețeta integrală oferită de Kremlin pentru „aliații (in)voluntari” din țările Uniunii Europene.

Marius Mioc, traducătorul interviului dezinformator al lui Sucharit Bhakdi despre coronavirus

Sursa:  Opinia Timișoarei

Din filmulețele încărcate pe canal rezultă că Mioc este preocupat de teorii ale conspirației, narațiuni anti-sistem, controverse legate de Revoluția română din 1989, etc. Cel puțin, așa rezultă din  descrierea pe care a lăsat-o pe canalul său  de YouTube (lansat în noiembrie 2007)

Interviul video tradus a reușit până acum să strângă peste 837.995 de vizualizări și peste 1.000 de comentarii.

Materialul video este distribuit ulterior atât pe  contul său de Facebook , cât și pe  blog . De altfel, acesta încearcă apoi să promoveze dezinformarea lui Bhakdi inclusiv pe grupuri de discuții Facebook, cu rol de „echo chambers”, pentru adepții noilor teorii ale conspirației despre coronavirus (izvorâte parcă din Protocoalele Înțelepților Sionului).

Colaj după distribuirile lui Marius Mioc pe grupurile de Facebook

Sursa:  Facebook

Totuși, m-am gândit că la mijloc ar putea fi nu neapărat implicarea lui Mioc în propaganda pro-Kremlin, așa că am hotărât să verific cu ajutorul unei aplicații externe audiența și cât ar câștiga Mioc de pe urma acestor spam-uri pe Facebook.

Din grafice rezultă că „vlogger-ul” nostru pur și simplu a profitat de această „infodemia” despre coronavirus pentru a-și spori numărul de abonați (+1800 începând cu 26 martie), și astfel să-și asigure lunar un venit de minim 214 dolari (minim 2.600 de dolari anual). În rest, canalul nu se bucură de prea mult succes pe YouTube.

Materialul de propagandă tradus de Mioc este preluat aproape imediat  pe pagina de Facebook  a medicului Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, devenind apoi un subiect de știre pentru  Știripesurse.ro  (căpătând astfel o vizibilitate și mai mare în presa online).

Tot pe 27 martie,  deja cunoscutul ActiveNews.ro  pentru dezinformările împrăștiate pe social-media  preia și traduce materialul  dezinformator despre coronavirus de pe offGuradian, folosind și interviul lui Bhakdi tradus de Mioc pe YouTube.

De aici, ștafeta e preluată și de alte surse din „ecosistemul mass-media alternative”. Acestea amplifică, intenționat sau nu, narațiunea propagandistică lansată de Kremlin în spațiul digital de limbă română: 1)  Cuvântul Ortodox ; 2)  Ortodoxinfo.ro ; 3)  Justițiarul.ro ; 4)  Tratamente Cancer  (blog); 5)  Luju.ro ; 6)  PUTEREA.RO ; 7)  ZiuaNews.ro ; 8)  E-politic.ro ; 9)  OFICIAL MEDIA ; 10)  SACCSIV – blog ortodox  (blog); 11)  DIR.ORG.RO ; 12)  Ortodoxia.ro ; și 13)  Contra Mundum .

„Declarația fulminantă” a lui Bhakdi folosită ca material de propagandă pe Sputnik România

Sursa:  Sputnik.md

Parada rețelei de dezinformare fiind încheiată de materialul publicat de  Sputnik România  și semnat de  Dragoș Dumitriu , fost parlamentar si membru PRM, asociat multa vreme cu OTV-ul lui Dan Diaconescu și 6TV.

Concluzii

Dacă ar fi să însumăm toate năsărâmbele rostogolite de Rusia și China la un loc despre COVID-19, ar reieși că noul coronavirus reprezintă o „armă biologică” fabricată în laboratoarele SUA/NATO/elitele masonice, etc., care are ca scop eliminarea (cum altfel?) a unei jumătăți din populația planetei ca să guverneze în final cealaltă jumătate. Pandemia ar fi falsă, iar miza e de a introduce „tirania” sau „hegemonia” mondială a Vestului în frunte cu Statele Unite.

Aici firul logic se rupe brusc, deoarece dacă această criză ar fi o „farsă” a Occidentului, pandemia continuă totuși să aibă efecte devastatoare asupra economiilor țărilor UE, asupra solidarității NATO sau chiar a spațiului Schengen.

N-ai cu cine să vorbești despre logică atunci când dai de conspiraționiști, așa că nu ne rămâne decât să-i atenționăm pe ceilalți să se ferească de aceste capcane ale propagandei pro-Kremlin.

Puteți raporta aceste dezinformări către platformele de social-media unde le-ați identificat. Companiile din domeniul tehnologiei  s-au angajat să lucreze  împreună cu societatea civilă pentru a combate dezinformările legate de coronavirus („infodemie”).

În cazul nostru, e mult mai simplu  să raportăm interviul urcat pe YouTube  ca Spam or misleading > Scams/fraud, adăugând și o justificare pertinentă de ce respectiva dezinformare încalcă  regulile comunității . În cele din urmă, nu puține sunt cazurile când dezinformările online au avut un impact distructiv pe offline.

De asemenea, este important ca informațiile noastre despre noul coronavirus să provină de la surse credibile, cum ar fi  COVID-19 Știri Oficiale  și presa națională unde informațiile ne sunt prezentate de profesioniști.

*Nicolae Țîbrigan este membru al Consiliului de Experți LARICS.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa