China se teme de militarizarea Japoniei

China se teme de militarizarea Japoniei

Tendinţa Japoniei de revenire pe calea militarizării este "foarte periculoasă", a afirmat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, îndemnând Tokyo să nu mai "facă lucruri care afectează pacea şi stabilitatea regională", relatează Reuters.

Avion made Japonia FOTO AFP

Japonia, care a renunţat la război în 1947, a prezentat anul trecut un buget de 315 miliarde de dolari pe cinci ani menit să sporească puterea sa militară în scopul de a descuraja Beijingul de la folosirea forţei în Marea Chinei de Est, pe fondul creşterii preocupărilor că atacul Rusiei din Ucraina ar putea încuraja China să invadeze Taiwanu l, scrie Reuters. Luna trecută, Tokyo a indicat că bănuieşte că teritoriul nipon a fost survolat de baloane de supraveghere chineze de cel puţin trei ori din 2019.

"Îndemnăm partea japoneză să desprindă în mod onest lecţiile istoriei şi să fie precaută în vorbe şi fapte în materie de securitate militară", a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, Tan Kefei.

În acelaşi timp, China planifică o creştere de 7,2% a bugetului apărării în acest an, mai mare decât anul trecut şi decât obiectivul modest de creştere economică al guvernului, remarcă Reuters.

Vecinii Chinei, inclusiv Japonia, precum şi SUA sunt preocupaţi de intenţiile strategice ale Beijingului şi dezvoltarea forţelor sale armate, mai ales pe fondul creşterii tensiunilor cu Taiwanul în ultimii ani. Beijingul susţine că cheltuielile sale militare în scopuri de apărare sunt comparativ mici faţă de productivitatea sa economică şi respinge criticile că ar reprezenta o ameninţare pentru pacea mondială.

"Ceea ce trebuie subliniat este faptul că cheltuielile limitate de apărare ale Chinei sunt consacrate integral protejării suveranităţii şi securităţii sale naţionale şi intereselor de dezvoltare, precum şi menţinerii păcii şi stabilităţii mondiale şi regionale", a mai afirmat purtătorul de cuvânt chinez.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”