Ciucă: România poate deveni centrul producției europene de materiale necesare energiei regenerabile

Ciucă: România poate deveni centrul producției europene de materiale necesare energiei regenerabile

Premierul a anunțat deschiderea unei noi fabrici de către compania AE Solar, arătând că proiectul va ajunge să atingă capacitatea egală cu o treime din necesarul european, la momentul în care unitatea va fi operațională în întregime.

FOTO Guvernul României

„România are potențialul de a deveni centrul producției europene de materiale necesare energiei regenerabile. Compania AE Solar va deschide în țara noastră o fabrică de panouri solare, investiție de un miliard de euro. Reprezentanții companiei mi-au prezentat aceste planuri, în cadrul întâlnirii de azi, de la Palatul Victoria. Chiar în acest an, proiectul va ajunge la o capacitate de 2GW, urmând să atingă nivelul de 10GW (o treime din necesarul european) când unitatea va fi operațională în întregime”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

Nicolae Ciucă a subliniat totodată că Guvernul pe care îl conduce „va sprijini proiectul prin asigurarea finanțărilor necesare, de la bugetul de stat sau din surse europene”.

Investiție de un miliard de euro la termocentrala Mintia

În același timp, premierul Nicolae Ciucă a anunțat și o investiție de un miliard de euro la termocentrala Mintia, despre a cărei reponire a explicat că va asigura un pas spre independența energetică a țării.

„Tot astăzi, m-am întâlnit cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat termocentrala Mintia. Noul proprietar va investi un miliard de euro, urmând să transforme termocentrala în cea mai mare și mai eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din UE”, a mai anunțat premierul României, informând că la Mintia se va folosi din plin gazul românesc extras în Marea Neagră, iar pe viitor, centrala va integra și noi tehnologii, precum obținerea electricității din hidrogen.

Șeful Guvernului a mai subliniat că „repornirea eficientă a centralei de la Mintia este unul dintre pașii României spre independența energetică”, iar „ca mare producător regional, vom putea exporta energie atât în Republica Moldova, cât și către alți parteneri europeni”.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…