Ciucă: România poate deveni centrul producției europene de materiale necesare energiei regenerabile

Ciucă: România poate deveni centrul producției europene de materiale necesare energiei regenerabile

Premierul a anunțat deschiderea unei noi fabrici de către compania AE Solar, arătând că proiectul va ajunge să atingă capacitatea egală cu o treime din necesarul european, la momentul în care unitatea va fi operațională în întregime.

FOTO Guvernul României

„România are potențialul de a deveni centrul producției europene de materiale necesare energiei regenerabile. Compania AE Solar va deschide în țara noastră o fabrică de panouri solare, investiție de un miliard de euro. Reprezentanții companiei mi-au prezentat aceste planuri, în cadrul întâlnirii de azi, de la Palatul Victoria. Chiar în acest an, proiectul va ajunge la o capacitate de 2GW, urmând să atingă nivelul de 10GW (o treime din necesarul european) când unitatea va fi operațională în întregime”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

Nicolae Ciucă a subliniat totodată că Guvernul pe care îl conduce „va sprijini proiectul prin asigurarea finanțărilor necesare, de la bugetul de stat sau din surse europene”.

Investiție de un miliard de euro la termocentrala Mintia

În același timp, premierul Nicolae Ciucă a anunțat și o investiție de un miliard de euro la termocentrala Mintia, despre a cărei reponire a explicat că va asigura un pas spre independența energetică a țării.

„Tot astăzi, m-am întâlnit cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat termocentrala Mintia. Noul proprietar va investi un miliard de euro, urmând să transforme termocentrala în cea mai mare și mai eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din UE”, a mai anunțat premierul României, informând că la Mintia se va folosi din plin gazul românesc extras în Marea Neagră, iar pe viitor, centrala va integra și noi tehnologii, precum obținerea electricității din hidrogen.

Șeful Guvernului a mai subliniat că „repornirea eficientă a centralei de la Mintia este unul dintre pașii României spre independența energetică”, iar „ca mare producător regional, vom putea exporta energie atât în Republica Moldova, cât și către alți parteneri europeni”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale