Cum a încercat Viktor Orban să oprească al doilea mare val de români care se întorc acasă din epicentrele crizei de coronavirus/Al treilea val, zeci de mii de români așteptați să vină din Spania, Germania și Franța, presiune uriașă la frontieră

Cum a încercat Viktor Orban să oprească al doilea mare val de români care se întorc acasă din epicentrele crizei de coronavirus/Al treilea val, zeci de mii de români așteptați să vină din Spania, Germania și Franța, presiune uriașă la frontieră

Peste 3.500 de români, veniți din țările europene cu cele mai multe cazuri de coronavirus, sunt blocați la granițele vestice ale Ungariei după ce guvernul Viktor Orban a închis complet granițele fără notificări oficiale către partenerii din UE, după cum arată un comunicat al Ministerului român de Externe.

E vorba despre mii de români care au plecat cu precădere din Germania (8.000 de cazuri), Franța (6.600 de cazuri), Spania (11.400 cazuri) și Austria (1.330 de cazuri), după ce aceste țări au anunțat măsuri extrem de dure pentru combaterea coronavirusului. ”Mulți dintre ei sunt muncitori sezonieri, care și-au încheiat contractele din cauza stării de urgență instituite în aceste țări, nu au locuințe în care să stea și se întorc în România”, au declarat pentru  G4Media.ro surse diplomatice.

Doar că acești români nu au știut despre decizia Ungariei de a închide granițele. Propunerea fusese făcută de premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta luni în jurul prânzului, dar ea nu a fost comunicată oficial. Acest aspect e menționat și în comunicatul MAE din România care relatează discuția dintre miniștrii Aurescu și Szijjártó: ”Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar”.

Viktor Orban a luat decizia de a închide complet granițele Ungariei pentru traficul de călători pentru a stopa răspândirea coronavirusului, dar și la presiunea publică, alimentată tocmai de discursul anti-migraționist al liderului maghiar.

Pentru că autoritățile de la Budapesta nu au anunțat închiderea granițelor, mii de români au plecat spre casă încercând tranzitarea Ungariei. Doar ca în noaptea de luni spre marți, la ora 00.00, granițele de vest ale Ungariei s-au închis, iar miile de români au rămas blocați. Printre ei se numără sute de copii, oameni în vârstă sau femei gravide. La ora publicării articolului, ei au petrecut deja 16-17 ore în mașinile lor, iar  imaginile postate pe rețelele de socializare sunt dramatice .

Sub presiunea României, Austriei, Slovaciei, Croației și ale Comisiei Europene,  premierul Viktor Orban a cedat parțial și a anunțat că va deschide granița pentru tranzitul strănilor spre țara de origine în cursul acestei nopți . Potrivit MAE, ”ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria… Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil”.

Traversarea de către miile de români se va face sub forma unui uriaș convoi escortat de poliția maghiară, iar fluxul uriaș se va împărți în trei, spre punctele de frontieră Borș, Cenad și Nădlac.

Cu alte cuvinte, la frontierele României vor veni mâine dimineață (când convoiul termină traversarea Ungariei) mii de români concomitent, care vor trebui triați, interogați și gestionați de autoritățile române – poliția de frontieră și direcțiile de sănătate publică. Dat fiind că majoritatea vin din țări cu mii de cazuri de coronavirus, ei trebuie să furnizeze toate informațiile cerute de autorități și apoi să intre în autoizolare pentru 14 zile.

”Viktor Orban deschide tranzitul noaptea, ca hoții, ca să nu vadă publicul maghiar că a cedat la presiunile statelor europene aliate. El le-a promis propriilor cetățeni că închide granițele, dar nu o poate face, pentru că există reguli și există o presiune reală să lase oamenii să vină acasă. Practic, ce face el pune și mai tare sub semnul întrebării existența UE”, a declarat pentru G4Media.ro un diplomat european.

Ce se va întâmpla însă în viitor? La acest moment, alte mii de români au pornit cu mașini dinspre Spania, Franța, Germania spre casă, iar ei vor trece în zilele următoare prin aceeași situație: blocați la granița Ungariei. ”Nimeni nu știe dacă Viktor Orban va ceda încă o dată sau va refuza definitiv să mai deschidă granița. Dacă refuză, atunci la frontierele maghiare va fi o tensiune uriașă”, spune un alt diplomat european.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro