De ce nu mai simțim bucurie când facem ceea ce, de regulă, ne place. Explicațiile unui psiholog

De ce nu mai simțim bucurie când facem ceea ce, de regulă, ne place. Explicațiile unui psiholog

Mulți dintre noi nu mai simt aceeași plăcere când merg la job sau la afacerea pe care o administrează, ba mai mult decât atât se simt frustrați, nervoși și acuză un sentiment de neputință.

Stresul mental este principalul dușman al bucuriei FOTO arhivă Adevărul

Chiar și când faci cu pasiune ceva, ai nevoie de perioade de respiro ca să îți reîncarci bateriile și să te reconectezi cu ceea ce te inspiră . Ca să înțelegem mai bine bucuria, este important să explicăm ce înseamnă, de fapt, acest concept.

„Bucuria poate fi și spirituală. Când nu mai simțim bucurie, nu ne mai cunoaștem spiritual și nu mai comunicăm cu propriul suflet. Se spune că cine comunică cu propriul suflet, comunică cu bucurie. Bucuria poate fi, de asemenea, mentală și emoțională”, explică psihologul Stelian Chivu.

Gândurile în exces și stresul care se acumulează ne consumă energia vitală și pe cale de consecință nu ne mai putem bucura de ceea ce facem. Este și o vorbă care spune că „cine gândește foarte mult, se bucură foarte puțin.”

Stresul, dușmanul bucuriei

Și emoțiiile noastre pot fi influențate puternic de stres. Putem ajunge chiar în situația ca stările negative să devină un act reflex, iar bucuria ca stare va fi trăită din ce în ce mai rar. „Bucuria este o atitudine, este o emoție de bază care susține sănătatea. De multe ori, stresul invadează mentalul și crează sinapse neuronale specializate în stări negative”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Stresul emoțional crează o rutină care distruge bucuria, chiar dacă facem ceea ce ne place. Partea bună este că bucuria ca atitudine poate fi învățată și instalată în minte, ca un program de calculator. Cei care vor avea această abordare, vor reuși să se bucure din ce în ce mai mult și din orice.

Cele trei forme de bucurie amintite influențează major organismul, care produce serotonină, cunoscută și ca hormonul fericirii. Vorbim practic de un neurotransmițător care ajută la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos, contribuind astfel și la sănătatea acestuia.

Cum trăim mai mult bucuria

Există câțiva pași simpli prin parcurgerea cărora ne putem efectiv antrena capacitatea de a trăi mai mult bucuria.

„Hotărăște-te să trăiești cu bucurie. Este important să te bucuri din orice, oricând și oricum. Bucuria se învață, așa că poți învăța să te bucuri atât ziua, cât și noaptea. E necesar să ne diversificăm sursele bucuriei. Bucură-te de soare, dar și de ploaie, de lucruri mari, dar și de lucruri mici, de lucruri frumoase, dar și de cele mai puțin plăcute”, enumeră psihologul Stelian Chivu câteva dintre căile prin care putem aduce mai multă bucurie în viața noastră.

Important este să ne ancorăm în energia bucuriei și să ne păstrăm atenția pe tot ceea ce ne aduce bucurie. Trebuie, de asemenea, să analizăm și să eliminăm tot ceea ce ne oprește, limitează sau condiționează bucuria și să le înlocuim cu gânduri, emoții și programe mentale care ne aduc bucurie, apreciere, dăruire, relaxare și sănătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu